Obilježeno 20 godina rada Udruženja Slovenaca Srpske

19:30, 13.04.2018.
Thumbnail

U Kulturnom centru "Banski dvor" večeras je održana svečanost povodom 20 godina postojanja i rada Udruženja Slovenaca Republike Srpske "Triglav" Banjaluka.

Potpredsjednik Udruženja Nataša Kajmaković rekla je Srni da republičke i gradske vlasti podržavaju slovenačku manjinu u Banjaluci i Srpskoj.

"Prezadovoljni smo i podrškom ministarstava prosvjete i kulture i porodice, omladine i sporta Srpske, Gradske uprave Banjaluka i drugih institucija i organizacija", istakla je Kajmakovićeva i dodala da samo u Banjaluci živi 900 Slovenaca.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević naglasio je da su nacionalne manjine veliko bogatstvo Srpske, te da resorno ministarstvo ima dobre odnose sa republičkim Savezom nacionalnih manjina.

Бањалука - Малешевић, Жмавц

"Dobre odnose imamo i sa predstavnicima slovenačke manjine, koji redovno učestvuju na konkursima za projekte u oblasti kulturnog stvaralaštva. Mi sve manjine pomažemo prema mogućnostima i ove godine je za navedene potrebe namijenjeno 40.000 KM", kaže Malešević.

U okviru kulturno-umjetničkog programa na svečanosti su nastupili Mješoviti hor "Davorin Jenko", folklorna grupa Udruženja "Triglav", pijanisti i vokalni solisti iz Slovenije.

Na priredbi je prikazana dokumentarna emisija "Triglav Banjaluka 20 godina", autora Dušana Tomažiča i Sandija Kolariča iz Maribora, a vrijednim članovima udruženja i organizacijama s kojima "Triglav" sarađuje uručene su zahvalnice.

Svečanosti su prisustvovali ministar u Vladi Slovenije za pitanja dijaspore Gorazd Žmavc, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici Ambasade Slovenije u BiH i Konzulata te zemlje u Banjaluci, Saveza nacionalnih manjina Srpske, Udruženja "Triglav" i mnoge zvanice iz javnog i društvenog života Srpske i Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je ranije, nakon prijema za delegaciju "Triglava", da grad na različite načine podržava rad republičkog Saveza nacionalnih manjina i udruženja manjina, među kojima je i slovenačko.

Бањалука - Радојичић, Жмавц

On je naglasio da Banjaluka sarađuje i sa mnogim institucijama, lokalnim zajednicama i privrednim subjektima Slovenije, te da su turisti iz Slovenije prvi ili drugi po prisustvu u gradu na Vrbasu.

Udruženje Slovenaca Republike Srpske "Triglav" registrovano je 1998. godine kao nevladina, neprofitabilna organizacija s ciljem okupljanja Slovenaca i njihovih potomaka koji žive na području Banjaluke i okoline.

(Srna)