Obilježeno 137 godina od ustanka "Nevesinjska puška"

18:17, 08.07.2012.
Thumbnail

Služenjem parastosa za nevesinjske ustanike na spomen-obilježju u Krekovima kod Nevesinja danas je obilježeno 137 godina od Hercegovačkog ustanka, poznatog kao "Nevesinjska puška".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, koji je položio vijenac i cvijeće na spomen-obilježje srpskim junacima, izjavio je da su hrabri ustanici trasirali put budućim generacijama u stalnom traganju za pravdom i ravnopravnošću.

"Okupljanjem na ovom časnom i uzvišenom mjestu prisjećamo se slavnog vremena, pokazujemo da ne zaboravljamo istoriju i tradiciju i još jednom ističemo doprinos Hercegovaca vjekovnoj borbi za slobodu", naglasio je Đokić.

Načelnik opštine Branislav Miković rekao je da Nevesinje zbog slavne istorije zasluženo nosi barjak junaštva, ponosa i herojstva.

"Ovaj kraj u prošlosti je podnio veliku žrtvu u stvaranju države, a i sadašnje generacije vrijednim i marljivim radom strpljivo i uporno čuvaju svoju Republiku Srpsku", naglasio je Miković.

Nakon parastosa, koji su služili mjesni sveštenici, vijence i cvijeće na spomen-obilježje srpskim junacima položile su i delegacije Ambasade Srbije u BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Boračke organizacije Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Republičke organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila, Saveza udruženja ratnih-vojnih invalida, Saveza logoraša Srpske, opštine Nevesinje i opštinske Boračke organizacije.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a "Alat" iz Trebinja, izvorna grupa "Sveti Dimitrije", etno pjevačica Svetlana Stević, glumica Aleksandra Mitrić Štihanić i narodni guslar Miroslav Šiljegović.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se na istorijskom mjestu u Krekovima da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprotstave tada najvećoj svjetskoj sili - turskoj carevini.

Nevesinjska puška je ustanak koji je podignut 1875. godine protiv Otomanske imperije kod mjesta Krekovi.

Ustanak je prvo zahvatio nevesinjsko područje, zatim se proširio i na ostale krajeve Hercegovine i imao je dalekosežne posljedice. Doveo je do održavanja Berlinskog kongresa 1878. godine na kojem su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost, a Austrugarska pravo da okupira BiH.

Obilježavanje 137 godina od Hercegovačkog ustanka, organizovali su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i opština Nevesinje.

(Srna)