Obilježen Dan vojske Republike Srpske

19:20, 11.05.2018.
Thumbnail

Raportom Srpskom članu predsjedništva BiH, počelo je svečano obilježavanje dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka.

Na današnjoj svečanosti u kasarni Kozara, Mladen Ivanić je podsjetio da je više od 23 hiljade vojnika dalo svoj život za Republiku Srpsku. Kaže i da je vojska Republike Srpske garant opstanka srpskog naroda u BiH.

"Vojska Republike Srpske je bila narodna vojska koja je odbranila svoj narod, koja je nastala u njegovoj muci, koja zaista sa ponosom nosi simbol po kom su vojnici Republike Srpske išli u te velike pobjede. U predstojećim vremenima oružane snage treba više da se bave stvarima koje nemaju veze sa ratom nego veze sa mirom", rekao je Mladen Ivanić, članu predsjedništva BiH.

"Treći pješadijski Republika Srpska puk nastavlja tradiciju vojske, vojske koja je nastala ne iz želje nego iz potrebe, očuvanja prostora na kojima živi srpski narod i koja je uspješno izvršila svoj zadatak", istakao je Milan Radojčić, komadant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Srpski član predjseništva BiH kaže da oružane snage mogu biti stabilne pod jednim uslovom - da jedni druge uvažavaju. Srpskim vojnicima tamo nije lako, kaže predsjednik Milorad Dodik.

"Oni su važan faktor i predstavnik srpskog naroda u oružanim snagama. Njima tamo nije lako, ali svakako mislim da upravo svijest o tome koga predstavljaju i zašta se tamo zalažu su svakako neke od važnijih stvari", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Danas zadatak opstanka srpskog naroda imaju građani Republike Srpske i rukovodstvo Republike Srpske. Mir koji nam je svima životno važan neophodan i potreban, kao svoju najvišu svrhu ima opstanak Srba u Republici Srpskoj i Srba u BiH", naglasio je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Vulin poručuje građanima Srpske da će uvijek imati podršku Srbije, zato je i danas prisustovao svečanosti. Prisustovali su i brojni zvaničnici iz Republike Srpske. Sa ponosom podsjećaju da je odluka Narodne skupštine 12. maja 1992. da se formira vojska Republike Srpske bila spasonosna za srpski narod.