Obilježen dan osnivanja "Vukova sa Drine": Moramo se suprostaviti se prekrajanju istine

19:45, 02.06.2018.
Thumbnail

"Vukovi sa Drine" bili su elitna jedinica Zvorničke brigade u sastavu Vojske Republike Srpske. Obilježili su dan osnivanja i prisjetili se stradalih saobraca. Prije više od dvije decenije, Drago Stojišić, iz Subotice došao je na ratište. Ranjen je na Bjelašnici, a ratne drugove ne zaboravlja.

"Brat moj je već bio u "Vukovima", nažalost kasnije je preminuo. Sa one strane Drine ljudi pitaju pa što si ti išao, čemu? Pa čisto Iz srpstva", kaže Stojšić.

Maj i jun 1992. godine bili ključni mjeseci kada je stvorena Vojska Republike Srpske, podsjetili su ratni komandanti. Tada su branili narod i ognjišta. Danas se, poručuju, obilježavanjem datuma formiranja jedinica, brigada, korpusa bore protiv prekrajanja srpske istorije i tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Neki danas pokušavaju našu istoriju promijeniti. Žele je prilagoditi novim vremenima, novim tokovima. Žele da kažu da je naš rat bio zločinački rat, žele da kažu da je braniti svoj narod zločinačko pravo. Mi se tome moramo žestoko suprostaviti. Moramo danas jačati Republiku Srpsku", kaže general Vinko Pandurević, ratni komandant Zvorničke brigade.

"Mi ovom prilikom želimo da pošaljmo poruku da postoji samo jedna istina, a to je istina da smo mi štitili svoja vjekovna ognjišta i branili naš narod", rekao je pukovnik Milan Jolović, komandant Jedinice "Vukovi sa Drine" .

Zvornička brigada je za ratne zasluge odlikovana dva puta Orednom Nemanjića. U toku odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 538 boraca brigade, 32 se vodi kao nestalo, dok je 1.800 ranjeno, od kojih je 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti. U miru, preživjeli saborci, žele da sačuvaju sjećanje.