Obilježavanje 26 godina od zložina u "Tuzlanskoj koloni"

12:07, 14.05.2018.
Thumbnail

Ispred Spomen-kosturnice na bijeljinskom groblju u Pučilama sutra će, na dan kada se obilježava 26 godina od stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni", biti služen parastos, položeni vijenci i održan čas sjećanja na sve nedužno izginule, najavio je danas predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović.

"Doprinijeli su mnogo za našu Republiku Srpsku, a nama ostaje da ih ne zaboravimo i da tražimo istinu sve dok budemo postojali", naglasio je Stevanović na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je rekao da je 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti u Tuzli počinjen nezapamćen zločin nad srpskim mladićima.

Stevanović je podsjetio da je, prema naređenju vrhovne komande iz Beograda i prema dogovoru sa organima vlasti u Tuzli, dogovoren miran izlazak vojske iz kasarne preko Banj brda prema Bijeljini i Semberiji, ali kada je kolona kamiona vojske pokušala mirno da napusti Tuzlu mučki je napadnuta iz zasjede.

"Tog dana su ubili identifikovanih 59 vojnika, a sigurno da ih je bilo i više. Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao", rekao je Stevanović.

Miodrag Vujanović, brat poginulog učesnika "Tuzlanske kolone" Cvijetina Vujanovića, pozvao je građane, borce, ali, prije svega, porodice stradalnika da sutra dođu na bijeljinsko groblje u Pučilama gdje će u 12.00 časova ispred Spomen-kosturnice biti služen parastos.

"Prošlo je 26 godina od užasnog zločina nad nevinom mladošću, ali 15. maj nikada neće proći, bar za sve čiji su najbliži stradali u "Tuzlanskoj koloni"", rekao je Vujanović i dodao da je svog brata mogao "donijeti u džepovima" prenoseći njegove kosti iz Banjaluke u Spomen-kosturnicu u Bijeljini.

On je podsjetio da su porodice pobijenih vojnika prije nekoliko godina u Tuzli položile cvijeće i prislužile svijeće, ali izrazio žaljenje što se taj odlazak ne organizuje već drugu godinu.

"Oni u Tuzli će sutra da proslave dan koji nazivaju danom pobjede i zalivati pivom kao što su činili kad su ubijali nedužne ljude i palili njihove kosti po Brčanskoj malti i Skojevskoj ulici u Tuzli", rekao je Vujanović.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 je ranjeno.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starješina i vojnika, izveden je neočekivano, iz zasjede.

Izveli su ga pripadnici muslimanskog MUP-a, muslimanske Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".

(Srna)