Običaji za sreću i zdravlje na Mali Vaskrs

11:49, 15.04.2018.
Thumbnail

Nedjelja po Vaskrsu zove se još i Svijetla, Bijela ili Tomina nedjelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav "Nevjerni Toma", pa je Isus, po vjerovanju, na današnji dan prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol povjerovao u Hristovo vaskrsnuće.

U narodu je ova nedjelja poznata i kao vodena. "Valja se" da mladići i djevojke izađu na potoke i rijeke, prskaju se i bacaju u vodu cvijetne vijence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

U nekim mjestima se danas proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svijetlih dana. Ponegdje se do danas čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju djeci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: "Hristos voskrese".

Od Tomine nedjelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan poslije Tomine nedjelje, u Pobusani ponedjeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim dijelovima zemlje danas farbaju jaja koja će prvo dati djeci da danas doručkuju, u čast života i zdravlja, a ostatak će odnijeti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi "počaste" i obraduju Hristovom vaskrsenju.

(Dnevno.rs)