NSRS: Opoziciji prizemlje - vladajućima sprat

19:29, 13.09.2017.
Thumbnail

Neviđena scena u Narodnoj skupštini. Policija je napravila kordon i spriječila opoziciju da prisustvuje sjednici.

To je mrak demokratije, galamila je opozicija. Dalje nećete moći jer kršite poslovnik ometate rad Parlamenta, dovikivali su vladajući ispred policije i obezbjeđenja.

"Vi imate zadatak da nas spriječite da uđemo", prokometarisao je blokadu Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NSRS.

"Vama je, koliko ja znam izrečena mjera udaljenja, ja ne ulazim u način na koji vi to izglasavate, mi radimo svoj posao", odgovorio je policajac koji je sprečavao ulazak u salu poslanicima opozicije.

"Ovo je rušenje ustavnog poretka u Republici Srpskoj, kratko i jasno. Mi smo ozbiljni ljudi i žao mi je što  ste iskorišćeni od jedne oplitičke strukture koja se otuđila i krši danas Ustav i poslovnik Narodne skupštine RS na ovakav način. Mi smo birani od građana", rekao je Čavić.

Vladajući nisu imali taj problem i, na sprat - u malu salu Narodne skupštine, ušli su kako bi održali redovnu sjednicu. Na kraju su sabrali da ih ima dovoljno, zajedno sa Koalicijom "Domovina": 52 ruke. Ekspresno je usvojen dnevni red, a predsednica Vlade Željka Cvijanović je na početku odgovarala na poslanička pitanja. Bez opozicije radili su kao na traci, a premijerka je, uz redovne tačke, obavijestila poslanike da je stiglo pet i po miliona evra pomoći za projekte od Aleksandra Vučića. Na pitanje SNSD-ovog poslanika progovorila je o nabavci skupih limuzina.

"Sigurno je da možemo da razmišljamo o tome da se nabavljaju i jeftiniji automobili. Nemam ništa protiv, ali ono što je važno je činjenica da se ti automobili ne kupuju svake dvije ili tri godine, već se trudimo da nabavimo solidne automobile za koje smo sigurni da će sigurno služiti još dovoljno godina, kao što će služiti ovi", kazala je Željka Cvijanović,  predsjednik Vlade RS.

Kad su vidjeli da ne mogu dalje, opozicionari su se vratili u, sada praznu, veliku salu. Tako se Parlament bukvalno podijelio na dva dijela, jedni dolje stražare i smišljaju strategiju, drugi gore: održavaju redovnu sjednicu, sami sa sobom. Opozicija zbog svega traži ostavke predsjednika Narodne skupštine i generalnog sekretara.

"To je video igrica, svi smo mi video igrica u rukama Milorada Dodika. A igricu pokreću dvije baterije: jedna je RTRS, a druga MUP", rekao je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a.

"Kao što znate nama je fizički onemogućeno da radimo svoj posao, preturano nam je po stvarima i nismo mogli da dođemo na svoja radna mjesta", rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS.

"Mi ćemo u narednim danima biti tu u sali i istrajaćemo u svojim zahtjevima, ali ćemo pokrenuti inicijativu za smjenu dva ključna čovjeka koja uvode nered u ovoj skupštini jer su poslali policiju da sprečava ulazak u salu  izabranih poslanika i to onih koji im se ne sviđaju i koji su protiv njih", kazao je Čavić.

"Dakle, ističem zadovoljstvo što nismo upali u zamku da se blokiraju institucije RS, neometano ćemo raditi. Imamo pravo da organizujemo zasjedanja naših institucija širom RS  i da narodni poslanici i članovi Vlade zarade svoju platu", kazala je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Premijerki opozicija poručuje ostajemo u prizemlju dok god bude potrebno. Slobodno, uzvraćaju vladajući jer sjednicu možemo da održimo u zgradi Vlade, ili u Drvaru, što je predložio Nenad Stevandić.