Novosti: Novi “stanari” u zgradi Banke Srpske u Boriku

11:24, 27.12.2017.
Thumbnail

Vlada RS namjerava da kupi glavnu zgradu Banke Srpske u banjalučkom naselju Borik.

Nakon kupovine, Vlada će zgradu ustupiti na korišćenje određenim institucijama RS, među kojima je i RUGIP, dok će dio zgrade biti iznajmljen, saznaju “Novosti” od izvora u Vladi RS.

Na licitaciji radi prodaje imovine Banke Srpske, koja je održana krajem novembra u Banjaluci, glavna zgrada banke sa opremom u Banjaluci procijenjena je na vrijednost od 8,48 miliona KM, ali nije bilo ponuđača. Zbog toga je zakazana nova licitacija za 30. januar 2018.

Naredne godine na licitaciji nepokretna imovina moći će da se kupi po deset odsto nižoj cijeni od procijenjene, dok će se pokretne stvari prodavati po ceni koja je 20 odsto niža. Tako će najvrijedniju imovinu za koju će se tražiti kupac, a to je glavna zgrada banke sa opremom u Banjaluci, čija procijenjena vrijednost iznosi 8,48 miliona KM, potencijalni kupci moći da je kupe za 7,6 miliona maraka.

Pored poslovne zgrade banke u Banjaluci, na prodaju će biti ponuđen Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher), čija je vrijednost 2,71 miliona KM, kao i poslovna zgrada banke u Bihaću, procijenjene vrijednosti od 1,97 miliona KM.

Na licitaciji, koja je održana 30. novembra, Banka Srpske uspjela je da proda samo računar i kancelarijski materijal za 1.000 KM.

Pravnik iz Banjaluke Goran Vajkić kaže da je zakon definisao da cijena imovine koja se prodaje na licitacijama firmi u stečaju mogu spuštati do jedne trećine procijenjene vrednosti.

“Zakonom nije definisano ni koliko može biti održano licitacija. Sada kada govorimo o mogućnosti da Vlada RS kupi zgradu Banke Srpske, to nije nerealno, mada kakva je situacija sa budžetom, možda će Vlada RS prodati svoju zgradu i preseliti se u manju zgradu Banke Srpske”, kaže Vajkić.

Agencija za bankarstvo RS oduzela je u maju prošle godine dozvolu za rad Banci Srpske i pokrenula postupak likvidacije.

Aleksa Milojević, ekonomista, kaže da je likvidacija Banke Srpske bio samo još jedan dokaz da je Srpska u finansijskom problemu i da na tržištu gubi utakmicu sa stranim bankama.

“Kada vam propadaju domaće banke to je jasan dokaz da je i privreda na niskim granama i da ne možete obezbjediti dovoljno novca za funkcionisanje domaćih banaka. Sve domaće banke su radile samo sa depozitima i preko njih su poslovale institucije i budžetski korisnici. To nije dovoljno da banka preživi. Pored toga i MMF uslovljava čistom situacijom na bankarskom tržištu i ne trpi gubitaše”, kaže Milojević.

Nisu upoznati

Iz Republičke uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) su “Novostima” odgovorili da ne znaju da li će Vlada Srpske kupiti zgradu Banke Srpske u Banjaluci, niti da će dio eventualno ustupiti Upravi.

“Ne možemo sada ništa precizirati, jer Vlada RS još nije usvojila Plan premjera i katastra nepokretnosti za 2018.”, navode u RUGIP.

Vlasnička struktura

Banka Srpske a.d. Banjaluka je nasljednik Balkan Investment Bank AD, koja je 9. jula 2013. promijenila vlasničku strukturu čime je banka prešla u vlasništvo RS. U skladu sa tim banka je ponijela i novo ime Banka Srpske. Krajem 2015. Banka Srpske je dobila privremenu upravu i prestala sa poslovanjem, jer je kapital banke pao ispod zakonskog minimuma.

(Novosti)