Novo obećanje Banjaluci - do aprila novi grb

20:45, 06.03.2017.
Thumbnail

List kestena, dajak i Kastel, kao suvenire, gosti Banjaluke, mogu da ponesu iz Banjaluke. Simbola ima, ali grb grad nema, i to već četiri godine.

Nakon što je nekoliko pokušaja palo u vodu, prvi čovjek Banjaluke je prelomio, i sve predao u ruke najpoznatijeg srpskog heraldičara, Dragomira Acovića. Novi grb, svjetlo dana mogao bi da ugleda već za Dan grada.

"Pošto su dva konkursa bila neuspješna, ja sam se odlučio za direktan poziv, čovjeku koji ima najbogatije profesionalno iskustvo na ovim prostorima sa kojim smo radili kad je bilo problema pitanja grba RS, očekujemo da pošalje nekoliko prijedloga i rješenja, formirao sam jednu stručnu komisiju, koja treba da pomogne u pripremi prijedloga", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Poziv je Acović rado prihvatio, iako, kaže neće biti lako. Ustavni sud Republike Srpske, koji je osporio prethodni grb, nije mu ostavio mnogo izbora, i malo je simbola koji će biti prihvatljivi svima.

"Ta priča da nisu zastupljene sve nacije, da se neki nisu prepoznali, ostaju,da kažem prazne floskule, i to ni logički ni istorijski ni heraldički ne stoji", ističe Dragomir Acović, heraldičar.

Da je izbor težak, znaju i u Turističkoj organizaciji. Oni su se pomučili sa izborom zvaničnog simbola grada, lista kestena, koji je svoje mjesto našao i na prethodnom grbu.

"Nekako, u konačnom je došlo do tog da je list kestena izašao kao prvi izabrani suvenir, međutim mi nismo htjeli da zanemarimo mišljenje velikog broja građana koji su pozitivno reagovali na kastel i dajak, pa smo uradili i njih kao alternativni suvenir", rekao je Ostoja Barašin, direktor Turiskičke organizacije Banjaluka.

Kastel, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadija, Vrbas, Banski dvor, zmijanjski vez...sve simboli grada, i svaki od njih ima svoje kritičare i pristalice.

Zbog loših reakcija, u vodu je pao i posljednji pokušaj, kad je pred samo usvajanje, prijedlog grba skinut s dnevnog reda.