Novinari i stručnjaci biće pozvani na gašenje nuklearnog postrojenja u Sjevernoj Koreji

08:57, 29.04.2018.
Thumbnail

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un planira da pozove stručnjake i novinare iz SAD i Južne Koreje kada Pjongjang zatvori svoje nuklearno postrijenje u maju, izjavili su danas južnokorejski zvaničnici.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje Kim DŽong Un i Mun Đaein obećali su na samitu održanom krajem sedmice da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji" Korejskog poluostrva.

Sjevernokorejski mediji su neposredno pred održavanje samita javili da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, uništiti nuklearno postrijenje i okrenuti se ekonomskom rastu i miru.

Iz južnokorejskog predsjedništva je saopšteno da je Kim Džong UN tokom samita rekao Đaeinu da će pozvati stručnjake i novinare kako bi međunarodnoj zajednici "otvorio" gašenje postrojenja.

U saopštenju se navodi da je Kim Džong Un najavio da će ukinuti jedinstvenu vremensku zonu koju je Pjongjang uveo 2015. godine kako bi učvrstio buduću prekograničnu saradnju.

Sjevernokorejski lider je najavio da će Pjongjang sat pomjeriti 30 minuta unaprijed kako bi bio usklađen sa južnokorejskim vremenom.

(Srna)