Novinari RTS-a i advokati uhapšeni u Peći po prijavi Albanca

12:05, 29.03.2018.
Thumbnail

Policija samoproglašenog Kosova privela je tročlanu ekipu Radio-televizije Srbije /RTS/, sa još petoro pravnika, dok je u Peći snimala četvrtu epizodu emisije "Pravo na sutra" o uzurpiranoj imovini Srba, nako što je jedan Albanac prijavio da je vidio kamere.

Snimatelj Aleksandar Stipić, realizator Biljana Erdeljan i vozač Dalibor Milutinović privedeni su u Peći juče u 17.45 časova tokom snimanja emisije "Pravo na sutra", a sa njima i pet advokata, javio je RTS.

Urednik RTS-a Svetlana Vukmirović kaže da nije privedena cijela ekipa, jer su se nalazili u drugom vozilu, a bili su parkirani ispred same policijske stanice u Peći.

U ekipi su se nalazili još i snimatelj Vladimir Jovanović i tonac Miroslav Radišić, kao i još jedan advokat.

Ona je objasnila da je nepoznati Albanac prijavio policiji da je vidio kamere, nakon čega je uslijedilo hapšenje.

Članovi ekipe i pravnici su pretreseni, legitimisani, utvrđeno je kada su ušli na Kosmet, a potom su pet sati saslušavani.

Vukmirovićeva je navela da su o ovom incidentu, nakon sat i po, kada su vidjeli da ih ne puštaju, obavijestili Kancelariju Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, nakon čije intervencije su pušteni na slobodu sinoć u 22.25 časova.

Ekipa se tada okupila u Peći, iz koje su otišli u Gračanicu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas na konferenciji za novinare da Vlada Srbije najoštrije osuđuje privođenje i saslušavanje troje radnika RTS-a i pet advokata na Kosmetu.

Emisija "Pravo na sutra" realizuje se u saradnji sa Projektom EU "Besplatna pravna pomoć" i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

(Srna)