Nović: Našli smo se u fazi da imamo dva prijedloga zakona

15:23, 15.05.2018.
Thumbnail

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da je Savjet ministara najodgovorniji za situaciju da su se u parlamentarnoj proceduri našla dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivčnom postupku BiH.

"Prosto je nevjerovatno da izvršna vlast u BiH, a to se vidi u svim segmentima, ne funkcioniše, i nije spremna da izvršava odluke čak ni Ustavnog suda BiH, i nije htjela da stavi na dnevni red zakon. Sada smo se našli u fazi da imamo dva prijedloga zakona", izjavio je Nović novinarima nakon sjednice Doma naroda u Sarajevu.

On je najavio da je Klub srpskih delegata pripremio amandmane i da je spreman da aktivno učestvuje u donošenju zakona.

Kad je riječ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora, Nović ističe da ovaj zakonski prijedlog ne može da pretrpi ni minimalne kritike.

"Sada je definitivno jasno da su predlagači dobili jasan odgovor da zakon ne može proći, ne zbog kratkih rokova kako su neki htjeli da prikažu, nego što sadržajem ni izbliza ne može da zadovolji demokratske i procese zaštite ljudskih prava u BiH", naglašava Nović.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi prirodno da su predlagači smogli toliko snage da povuku ovaj zakonski prijedlog iz dalje procedure. "Mislim da će on svakako pasti u narednim fazama", smatra Nović.

(Srna)