Novi softver za izradu proteza u "Zotoviću"

20:38, 03.08.2017.
Thumbnail

Dobre vijesti stižu iz banjalučkog Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr Miroslav Zotović''. Dobili su najsavremeniju opremu koja će ubrzati izradu proteza. I biće najkvalitetnije dosad.

''Zotović'' počinje da pravi 3D proteze, i to već ovog mjeseca. Zahavljujući digitalnoj tehnologiji, izrađivaće se se za samo tri dana. Sve počinje od najobičnijeg foto-aparata.

"Fotografišu se dvije slike iz dva ugla, i taj softver koji smo kupili pravi 3D model kako će izgledati proteza, tog kalupa. I onda se šalje taj fajl u mozak robota, a zatim robot izrađuje taj oblik i pomoću toga se pravi proteza", kaže Andrej Karalić, tehničar u procesu proizvodnje robotizovane linije.

Nakon što mašina napravi anatomski idealan kalup, pristupa se izradi proteze. Da ne bi bilo zabune, u Zavodu naglašavaju da nije u pitanju 3D štampanje, jer bi tako proizvedene proteze bile preskupe. Ipak, kažu da je "Zotović" jedini ortopedski zavod u bivšoj Jugoslaviji koji ih pravi na ovaj način.

"Ono što je najbitnije, mi proizvodimo pomagala po istim cijenama. To su cijene koje je donio FZO RS, dakle, pomagalo je kvalitetnije, ali nije skuplje", rekla je Snježana Novaković Bursać, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Svi stanovnici Srpske osigurani u Fondu moći će da koriste ovu uslugu. Doktori i tehničari u Zavodu se nadaju da će sada uspjeti da, makar malo, poboljšaju kvalitet života svojih pacijenata, ali i da privuku one iz regiona.