NOVI SKANDAL: I Šapićev doktorat je lažan!

11:24, 05.07.2014.
Thumbnail

Poslije analize doktorata ministra Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Megatrenda Miće Jovanovića, na red je stigao i doktorat funkcionera Demokratske stranke i predsjednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.
Autori koji su analizirali Stefanovićev doktorat odbranjen na Megatrendu - dr Uglješa Grušić, docent Univerziteta u Notingemu, dr Branislav Radeljić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London i Slobodan Tomić doktorand na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu, koji je pokrenuo slučaj doktorata Miće Jovanovića, analizirali su i rad dr Aleksandra Šapića.

U tekstu objavljenom danas na Peščaniku, autori ističu da su do disertacije došli nakon tri mjeseca čekanja, a koja je tražena u isto vrijeme kad i rad ministra Stefanovića.

Disertacija Aleksandra Šapića naslovljena je "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača", a odbranjena je 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.

Kako tvrde autori, naši stručnjaci iz Velike Britanije, pojedini dijelovi rada su samo obični i doslovni prevodi. Kao primjer su naveli dijelovi iz knjige Jobber i Lancaster, dostupne na internetu, preko Google Books. Iz te knjige su, kako tvrde, preuzete reference, tabele, pa čak i prevedene iste kineske poslovice.

Kako navode, Šapić nije nigdje ni naveo tu knjigu kao izvor, ali i da to nije jedina literatura koju je preuzeo bez navođenja. Autori tvrde da je, na osnovu njihove analize, čitav rad "veliki plagijatorski kolaž iz raznoraznih izvora".

Kako su napisali, postoji velika podudarnost teksta između dijelova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića, koji je pomoćnik direktora i docent na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu.

Autori su pozvali Univerzitet Union u Beogradu da pokrene postupak oduzimanja doktorskog zvanja g. Šapiću, "te da za razliku od Univerziteta Megatrend u slučaju g. Stefanovića, obezbijedi punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, između ostalog tako što će u odlučivanje o validnosti doktorata g. Šapića uključiti i profesore koji nisu zaposleni na Unionu".

Oni su pozvali Šapića da prihvati odgovornost za plagijat, i izvini se autorima čiji je rad preuzeo, a nije ih potpisao, kao i da podnese ostavku na mjesto predsjednika opštine Novi Beograd.

Autori su pozvali lidera DS Bojana Pajtića da od Šapića zatraži da javno preuzme odgovornost za nemoralno postupanje, a ostale stranke da na svoje veb sajtove postave doktorske disertacije i magistarske ili master teze svojih funkcionera, radi uvida javnosti.