Novi izvršni direktori u Željeznicama RS

19:40, 22.05.2018.
Thumbnail

Nove rokade u vrhu Željeznica Republike Srpske. Donedavno izvršni direktor infrastrukture Boško Prelić i izvršni direktor za saobraćaj Bojan Ristić više nisu na starim pozicijama, koje su zauzeli Dragan Subašić i Zoran Ilinčić. Resorni ministar tvrdi da nije u pitanju smjena, nego da je Ristiću i Preliću istekao do sada nekoliko puta produžavani - mandat.

Ipak, priznaje da je uprava morala malo da se prodrma.

"Mi smo se odlučili da promijenimo ta dva izvršna direktora koji su do sada bili i doveli smo nove ljude, sa namjerom da svježa krv malo intenzivira rad na željeznicima i da rade malo agilnije na programu restrukturiranja koji mi vodimo", izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Iz uprave Željeznica odgovaraju da je direktor na putu, a da se cijeli proces izbora novih v.d. izvršnih direktora odvijao po proceduri. Sindikalci tvrde da su stari izvršni direktori poznati kao bliski saradnici direktora Dragana Savanovića, te da će dobiti samo prekomandu. Kažu da je Željeznicama potrebna šok terapija - smjena kompletne uprave, zajedno sa Nadzornim odborom.

"Ovo smo viđali ranijih godina, i to mene lično i moj sindikat uopšte ne iznenađuje. Ovo su kozmetičke promjene, jedna farsa za javnost, da prikažu da se ipak nešto radi. Ubijeđeni smo, i ja i moje kolege, ne da nam neće biti bolje, nego je evidentno da Željeznice tonu u sve dublju krizu", ocijenio je Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti u Željeznicama RS.

Ministar Trninić negira da u Željeznicama Republike Srpske ima bilo kakvih trzavica, i da se sve radi da bi preduzeće bilo samoodrživo. Od novih direktora očekuje da poboljšaju rezultate poslovanja da vrate smanjeni obim posla na raniji nivo, ali i da istovremeno smanje troškove. Uz, naravno, prioritetno smanjenje broja radnika.