Novi grafiti na manastiru Visoki Dečani

15:08, 13.10.2014.
Thumbnail

Na kapiji manastira Visoki Dečeni jutros su se pojavili novi grafiti ISIS - "Islamska država Iraka i Sirije" i AKSH "Albanska nacionalna armija", saopštio je iguman manastira Sava Janjić.

"Jutros smo primetili još jedan ISIS natpis na manastirskoj kapiji mnogo bliže crkvi. Sramota", napisao je Janjić na svom Tviter nalogu i postavio fotografiju na kojoj se vidi grafit ispisan crvenom bojom - ISIS i AKSH.

Na pomoćnim objektima u manastirskom imanju u Visokim Dečanima juče su ispisani grafiti "ISIS - Islamska država Iraka i Sirije", Kalifat dolazi, Oslobodilačka vojska Kosova /UČK/ i Albanska nacionalna armija /AKSH/.

Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, koja se nalazi na oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara.

Janjić je sinoć rekao da su monasi zabrinuti i šokirani zbog prijetećih grafita na objektima u manastirskom imanju i da očekuju još intenzivnije mjere bezbjednosti Kfora i kosovske policije.

"Pojava islamističkih grafita i dovođenje u vezu sa UČK, natpisi koji izgledaju kao pokušaj pisanja na arapskom jeziku na prostoru na kojem svakodnevno radimo, pokazuju da ljudi takvih namera mogu da uđu na manastirsko imanje", rekao je Janjić.