Novi Grad: Zašto je veliko željezničko čvorište postalo zaboravljena stanica

21:11, 22.08.2017.
Thumbnail

Šine zarasle u travu, kolosijeci prazni, čekaonica takođe. To je slika koju smo zatekli na željezničkoj stanici u Novom Gradu.

Nekad jedna od najprometnijih u bivšoj državi, danas se samo prisjeća slavnih dana, gužvi i vagona koji se u kompozicijama nisu mogli prebrojati.

Jedino su Vinkovci u Hrvatskoj bili veće željezničko čvorište od Novog. Kroz ovu stanicu je, dnevno, nekad prolazilo više od 130 vozova, putničih i teretnih. Odavde se moglo za Sarajevo, Zagreb, Beograd, Split ili zemlje zapadne Evrope. Danas samo do Banjaluke ili pograničnog sela Dobrljin, nekoliko kilometara odavde. I to nečim što se i ne može nazvati vozom je, obično, za lokomotivu zakačen samo jedan vagon.

A nekad, priča otpravnik Željko, kao u Japanu. Kolosijeci puni, na peronima naroda da šibica nije mogla da padne. Radnici nisu imali vremena ni da jedu.

"Znalo se desiti da naručiš ćevape i kad pođeš kući da ih samo u korpu baciš da ih nisi stigao pojesti. Eto toliko je bilo posla. A sad, sad se može raditi da možeš pisati tehnička slova, što mi kažemo, koliko je vozova da ih možeš sve nacrtati", rekao je Željko Ivanović.

Tek šest vozova dolazi na novsku stanicu. Zaposleni bi voljeli da dočekaju i novi Talgo, koji je krenuo od Sarajeva do Banjaluke. Načuli su da postoje planovi da će i do Bihaća ako se završi elektrifikacija dijela pruge. Nadaju se da bi to oživjelo, pomalo, zaboravljenu stanicu na kajnjem zapadu.

"To je najbolji voz koji ima klimu, bife vagon, sve ima, za mlade internet i to je želja i nas željezničara a posebno putnika da taj voz krene do Novog i Bihaća i da ide nazad od Novog prema Sarajevu", rekao je Milorad Stjepanović.

Možda nekad, ali zasad je sve samo na ideji. Željeznicama Srpske nije stigao zahtjev kolega iz Federacije za uvođenje linije od Banjaluke do Bihaća. Kad, i ako stigne, i jedni i drugi morali bi da prionu na posao i završe elektrifikaciju, svako na svojoj strani entitetske granice. Dok se ne dogovore, u Novom ostaje sve po starom. Barem se oni ćevapi za koje se nekad nije imalo vremena sada mogu pojesti s mirom. I to vrući.