Novalić: Informacije o poskupljenju gasa nisu tačne

22:18, 14.02.2018.
Thumbnail

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić izjavio je da su netačne informacije o poskupljenju gasa za 50 odsto i tvrdi da će za ovaj iznos poskupiti samo transport ovog energenta.

"Informacije koje su se pojavile u medijima o poskupljenju gasa za 50 odsto nisu tačne. Za 50 odsto poskupiće transport gasa, što se neće odraziti na njegovu cijenu", rekao je Novalić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je poskupljenje transporta u skladu sa evropskim energetskim paketima, "koji na gas utiču dva ili tri odsto".

"Gas neće poskupiti, bez obzira šta se događalo sa transportom", istakao je Novalić.

Na pitanje novinara da li može doći do toga da "Republika Srpska ucjenjuje FBiH u vezi sa transportom gasa", Novalić je naglasio da to nije moguće.

"To je regulisano trećim energetskim paketom, gdje se na nivou BiH donosi metodologija obračuna, a tarife u skladu sa evropskim pravilima donose entiteti. Iako će poskupiti transport, sve je u skladu sa evropskim regulama i to je znak da je do sada bio jeftin", kaže Novalić.

Preduzeće "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva dalo je juče dodatno vrijeme "BH gasu" Sarajevo do kraja iduće sedmice da prihvati kompromisno rješenje o načinu izmirenja duga i tako spriječe da građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva ostanu bez gasa.

Problemi između "Sarajevo-gasa" i "BH gasa" traju od 1. aprila 2015. kada je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela rješenje kojim se u otvorenom postupku "Sarajevo-gasu" određuje cijena transporta gasovodom od sedam KM na 1.000 metara kubnih gasa.

"Sarajevo-gas" predložio je kompromisno rješenje u vidu protokola koje predviđa povećanje cijene za dvije KM za 1.000 metara kubnih, što je uticaj na krajnjeg korisnika od 0,2 feninga po metru kubnom gasa.

(Srna)