Nova zgrada Vlade RS u Istočnom Sarajevu otvara vrata stanarima

21:05, 29.05.2016.
Thumbnail

Zgrada Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu za dva dana otvara vrata stanarima. U novoizgrađenom i luksuzno opremljenom prostoru, već za 300 maraka mjesečno, moći će da uživaju srpski funkcioneri u zajedničkim i institucijama Srpske.

Ni odlični uslovi, po povoljnoj cijeni, ne privlače članove Saveza za promjene, ali zato u suprotnom taboru nemaju dilemu.

"Mislim da je ovo jedinstvena šansa da se vidimo prije sjednice, da možda ponekad razgovaramo, možda se neka odluka donese zahvaljujući toj blizini koja će biti bolja i korisnija za Srpsku", rekla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Majkićeva priznaje da jedva čeka useljenje jer je prostor koji trenutno koristi neuslovan, a posebno joj smeta sijalica od 30 vati. Većina srpskih političara, kaže, više neće morati da putuje na sjednice. Sve to dopada se i DNS-ovom Dragutinu Rodiću, ali ipak ne želi da se seli.

"Ja ne razmišljam o tome i ubuduće ću se ponašati kao do sada, ja sam u 99 odsto slučajeva dolazio u završavao svoje obaveze u toku dana, kad je bilo potrebe za dan-dva, to sam radio putem prenoćišta u motelima", rekao je Dragutin  Rodić, delagat u domu Naroda PS BiH.

Najviši zvaničnici Srpske i njihovo službeno osoblje biće oslobođeni plaćanja kirije, uz obavezu da plate telefonski račun. Srpskim funkcionerima u zajedničkim institucijama spavanje će naplaćivati od 300 do 1.200 maraka mjesečno. Ta ideja ne dopada se SDS-ovom Ognjenu Tadiću kojem useljenje ne pada na pamet.

"Mislim da sam čin donošenja te odluke zapravo pokriva jedan biznis koji nije za pohvalu Vladi Srpske. Inače, ne koristim novac koji bi bio dodijeljen poslanicima i delegatima za smještaj, tako da ga ne koristim ni u ovom slučaju", prokomentarisao je Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

U objekat vrijedan 26,6 miliona maraka stanari će moći da uđu nakon potpisivanja podstanarskih ugovora između Vlade Srpske i zajedničkih institucija. Ipak, u luksuzna zgrada, po svemu sudeći, mogla bi da postane smještaj samo jednom političkom bloku.