Nova ruska firma u Srpskoj: Može li obezbjediti jeftiniju struju i grijanje?

19:51, 16.12.2017.
Thumbnail

Od januara počinje projekat formiranja novog preduzeća u Srpskoj – a sa novom firmom građanima bi mogli da dođu jeftinija struja i gas. 

Projekat je težak 70 miliona evra – a za tu najmjenu gradiće se i fabrika u Zvorniku sa novim radnim mjestima. Obećanja, jedno za drugim, odzvanjala u zgradi Vlade - gdje su tim povodom potpisani sporazum i pismo namjere ruskih investitora. Zajedničko preduzeće formiraće “Gas RS” i ruski “Gasprom SPG Tehnolodži”.

" Radi se o energiji koja će biti nekoliko puta jeftinija nego što su to sada poznati oblici energije i za grijanje i za toplane i za električnu energiju. Sada u tom pogledu treba razviti i određene sisteme i to počinjemo da radimo", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Mi zapravo pravimo prvi veliki korak u razvoju našeg gasnog tržišta, uopšte gasnog sektora u skladu sa strategijom energetike Republike Srpske", kazala je   Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Projekat će finansirati Rusi a oni će biti većinski vlasnici nove firme – a sa pet odsto kapitala ruske firme gazdovaće “GAS RS”. Fabrika se gradi u Zvorniku jer će, kako je pojašnjeno, tamo stizati gas iz Rusije a koji će biti korišten kao osnovna sirovina za tu fabriku.

"Nadam se da će naša tehnologija pomoći vama u rješavanju vašeg problema vezanih za nedostatak električne energije, struje i grijanja i nadam se da će doći do korišćenja naše tehnologije za prevoz građana", kazao je Aleksej Konstantinovič Kahidze, predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži”.

" Treba obezbjediti lokaciju, planove – da vi nas novinari ne bi pitali: 'Imate li građevinsku dozvolu?'. Moramo obezbjediti građevinsku dozvolu – a to sve traje, naravno", rekao je Dodik.

Navodno, nije cilj da novoosnovano preduzeće – u budućnosti - isporučuje energiju samo u Srpskoj već i Federaciji, Crnoj Gori i Srbiji. Više detalja o projektu za sada nema, osim činjenice da će Rusi, kao gazde, obezbjediti tehnologiju i finansijskog partnera.