Norveški investitori zainteresovani za ulaganje u BiH

15:20, 13.10.2017.
Thumbnail

Norveški investitori su zainteresovani za IT sektor, energetiku, drvni sektor, sa fokusom na proizvodnju namještaja, i poljoprivredni sektor BiH, rečeno je na sastanku direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ Gordana Milinića i zamjenika ambasadora Norveške u BiH Signe Engli.

Iz FIPA-e je saopšteno da je razgovarano o prijedlozima zajedničkog rada na privlačenju norveških investitora u BiH, te na projektima s ciljem da, osim norveških investitora, bude uključena i dijaspora iz BiH u Norveškoj sa 48.000 članova, da investira u BiH.

Zatražena je uska saradnja na intenzivnijem prezentovanju mogućnosti za ulaganje, te na uspostavljanju saradnje sa privrednim i industrijskim komorama Norveške radi promocije privrednih sektora BiH, u čemu će učestvovati FIPA.

Dosadašnja ulaganja Norveške u BiH iznose tek 10,5 miliona KM, dok u 2016. nije bilo registriranih ulaganja.

Prva norveška investicija u BiH je "Norfish" Blagaj, dok "Arifagić investment" Trnopolje kod Kozarca predstavlja investiciju dijaspore BiH iz Norveške, koju je finansijski podržala Vlada Norveške.

Za 2018. godinu, Vlada Norveške je odredila značajna grant sredstva za ekonomski razvoj BiH i otvaranje novih radnih mjesta.

Očekuje se saradnja sa nadležnim institucijama BiH kako bi zajednički bili identifikovani ključni razvojni projekti.

Engli je istakla da postoji veliki interes za uvozom poljoprivrednih proizvoda iz ekološkog uzgoja iz BiH, te je potrebno raditi više na povezivanja privrednika dvije zemlje.

(Srna)