Nadbiskup šokirao: "Djeca razvedenih roditelja navode sveštenike na pedofiliju‏"

14:20, 17.10.2017.
Thumbnail

Poljski nadbiskup Jozef Michalik rekao je da su djeca razvedenih roditelja ranjivija prema sveštenicima seksualnim zlostavljačima. Njegov je komentar izazvao buru i Crkva je naknadno saopštila da je nadbiskup napravio lapsus.

Nadbiskup Michalik u utorak je dao intervju televiziji TVN24 u kojemu je rekao da je nedopustivo da sveštenici seksualno zlostavljaju djecu, ali da raspravu o tome treba proširiti i da treba uzeti u obzir puno širu štetu od one fizičke i psihološke koju zlostavljanje neposredno nanosi žrtvama. “Niko se ne pita koliko rana djeci nanosi razvod roditelja?

pedofilija djevojcica

Često čujemo kako se neprikladno ponašanje (pedofilija) ili zlostavljanje pojavljuju kad dijete traži ljubav.” rekao je nadbiskup “Dijete traga, traži. Izgubljeno je i onda uvlači drugu osobu u to.” Poljski drutšveni mediji dočekali su te izjave s gnušanjem i bijesom.

“Ovo je odvratno, natopljeno bolesnom logikom da je žrtva odgovorna za zločin “ komentarisala je žena zvana Anna na Facebooku. U svom postu izvjesni Adam piše: “Dok ovo čitamo možemo se samo radovati što je ova “poljska institucija” upravo počinila ritualno ubistvo.”

Poljska Katolička crkva u utorak je sazvala konferenciju za novinare kako bi smirila reakcije javnosti. Portparol episkopata rekao je da su nadbiskupovi komentari “čisti lapsus” i da je on krivo shvaćen.

Sam nadbiskup Michalik bio je na konferenciji i izvinio se. “Kontekst mog komentara bio je sljedeći: dijete je uvijek nedužno. Ali može ga povrijediti i njegova vlastita okolina, ne samo sveštenik.” rekao je.

Poljski mediji povremeno izvještavaju o seksualnom zlostavljanju djece u okrilju crkve, ali nije bilo otvorene rasprave o tome. Papa Franjo rekao je da će odlučno iskorjenjivati seksualno zlostavljanje djece i lično se pobrinuti da svaki počinitelj bude kažnjen.

(Jutarnji.hr)