Nikšić: Erdoganov miting - dokaz političkog sljepila Izetbegovića

13:46, 06.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra da će najavljeni predizborni miting Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu imati dalekosežne negativne posljedice za BiH i njen suverenitet, te da je dokaz "političkog sljepila" lidera SDA Bakira Izetbegovića.

"Najava održavanja predizbornog mitinga AK partije iz Turske i dolaska predsjednika ove partije i države u Sarajevo je nažalost finale četvorogodišnje politike poraza, sukoba i nazadovanja BiH koje nam je priredila SDA i Bakir Izetbegović", rekao je Nikšić za "Kliks".

On tvrdi da, u nedostatku bilo kakve iole ozbiljne politike, SDA nije preostalo ništa drugo nego da po zna koji put zaigra na nacionalne i vjerske osjećaje ljudi i da, kako kaže, lažnim patriotizmom koji se ogleda u navodnom pokroviteljstvu Turske nad BiH i Bošnjacima pokuša spasiti sebe od sigurnog izbornog debakla.

"Pitam se da li je moguće da je takvo političko sljepilo zahvatilo Bakira Izetbegovića da ne vidi kakve dalekosežne negativne posljedice ima jedna ovakva predstava za narod i BiH i njen suverenitet", kaže Nikšić.

On je podsjetio da su najmoćnije države EU, poput Njemačke, zabranile ovakve skupove.

"Ipak, moram priznati kako me to ne čudi jer SDA pod rukovodstvom Bakira Izetbegovića nikada nije ni imala viziju spoljne politike koja bi pomogla BiH da se integriše u članstvo EU, NATO savez i izađe iz trenutnog ćorskokaka. Umjesto toga nam priređuju vašarske skupove na kojima narod treba vazalski da se divi Erdoganu i kandidatima SDA za predstojeće izbore", kaže Nikšić.

On navodi da je Turska prijatelj i saveznik BiH, ali da je jasno da vlasti Turske prije svega brane i gledaju svoje interese, dok trenutna vlast u BiH ne zna ni odrediti, a kamoli braniti interese BiH.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan održaće 20. maja u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" predizborni skup povodom turskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove.

(Srna)