Ni javni emiteri ne vjeruju u istraživanja TV gledanosti

19:43, 08.09.2017.
Thumbnail

Ni javni emiteri više ne vjeruju u rezultate tv gledanosti. Potvrdili su da ove godine čak nisu ni potpisali ugovor sa Audience Measurement-om, jos uvijek jedinim ovlaštenim istrazivačem gledanosti u BiH. RTRS ove godine čak nije ni provela tender za usluge mjerenja tv gledanosti.

"Na naše prigovore da se ne primjenjuju rezultati popisa u Republici Srpskoj nisu željeli pozitivno da reaguju, te smo smatrali da primjena uslova po njihovoj želji i mali broj uređaja za mjerenje gledanosti nisu dovoljni za zvaničan podatak o tačnosti njihovih informacija", saopšteno je iz RTRS.

"Pokušavali smo na sve moguće načine da dođemo do toga na koji način se vrši mjerenje. Znate kad tražite one osnovne podatke, gdje su ti piplmetri, koliko ih ima, mi smo tu sumnju izrazavali godinama, čak i kada su oni govorili da smo najgledaniji", rekao je generalni direktor RTRS-a Draško Milinović.

Da nemaju ugovor sa istraživačem potvrdili su pismeno i iz Federalne televizije. Prvi put otvoreno protiv rezultata koje plasira Audience Measurement istupili su na BHT-u.

"Prema našim izvorima, BHT1 ima mnogo veću gledanost nego što to pokazuju mjerenja koja sprovodi AM, što odmah budi sumnju u vjerodostojnost zvaničnih mjerenja. Posebno smo nezadovoljni mjerenjima po target grupama, gdje se dešavaju velika odstupanja", saopšteno je iz BHT-a.

Na sporne rezultate mjerenja gledanosti već mjesecima ukazuje i nekoliko marketinških agencija i komercijalnih TV stanica, zabrinutih za svoj dalji opstanak na tržištu.

"To je vrzino kolo koje kulminira ove godine isključivo iz razloga nepovjerenja. Niko ne vjeruje istraživaču da su rezultati tačni. Konkurencijski savjet je donio odluku protiv istraživača. Sud BiH je potvrdio odluku Konkurencijskog savjeta. Istraživač ne dozvoljava da uradimo odit. Rade znači sve na svoju ruku", rekao je direktor TV Hayat Elvir Švrakić.

U medijskoj industriji je nezadovoljstvo sve veće, jer je javna tajna da Audience Measurement u prosjeku mjeri između 350 i 380 domaćinstava što je nedopustivo mali uzorak. Neke stanice su upadljivo gledane, čak i kada su im predajnici isključeni.

"Audience Measurement jako dobro zna kako radi taj posao u BiH onda oni to puštaju po sistemu ne talasaj, jer ako se zatalasa svašta će se naći. Oni su toliko jaki da njima sud ne znači ništa. Njih štiti neko ko je iznad pravosuđa, iznad sistema, iznad tužilaštva, iznad svega", rekao je glavni i odgovorni urednik portala "Media Marketing" Ekrem Dupanović.

Činjenica da Audience Measurement krije podatke o vlasnickoj strukturi, da im je omogućeno da sami verifikuju uređaje kojima se mjeri gledanost, da prema klijentima primjenjuju različite uslove za iste poslove nije dovoljna za reakciju nadležnih institucija.

Sumnja u spregu istraživača sa čelnim čovjekom Instituta za metrologiju BiH i moćnim krilom SDA odavno postoji. Možda i činjenica da Savjet ministara po tom pitanju i pored brojnih argumenata, nikako ne donosi konkretnu odluku dovoljno govori.