Nema više nadoknade neradnih dana za učenike i nastavnike u RS

13:22, 24.08.2017.
Thumbnail

Prosvjetari i učenici u RS neće više morati da nadoknađuju praznične dane i radne nenastavne dane, kao i časove u slučajevima vanrednih situacija.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je da je škola dužna da realizuje predviđeni fond nastavnih časova u obimu ne manjem od 95 odsto, čime je omogućeno školama da ne nadoknađuju praznične dane i radne nenastavne dane, kao i časove u slučajevima vanrednih situacija.

"Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je da nastava u školskoj godini traje 36 nastavnih sedmica ili 180 nastavnih dana, osim u završnom razredu, gdje nastava traje 34 nastavne sedmice, odnosno 170 nastavnih dana", naveli su iz ovog ministarstva.

Dodaju da nenastavne aktivnosti poput odlaska na Sajam zanimanja ili u Spomen-područje Donja Gradina predstavljaju veoma svrsishodne dane, važan segment vaspitno-obrazovnog rada. Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kazao je kako je čitava priča potekla od Sindikata.

Dodaje da su tražili malo bolju varijantu, ali da je i ovo korak naprijed.

"U srednjem obrazovanju pravilo kaže da se nastavni plan i program mora uraditi najmanje 95 odsto, što daje nekih devet dana u toku školske godine. Mi smo samo tražili tih pet odsto, to jest da se ne nadoknađuju praznici. Ako su 1. i 2. maj, Praznik rada, neradni dani za sve, onda su i za mene. Ali ne, mi to moramo nadoknađivati samo zato što u zakonu piše da moramo imati 100 odsto ispunjen plan i program", navodi Gnjatić.

Ističe da se nadoknađuje sve, od 1. maja, odlaska na ekskurziju, Dana Republike, elementarnih nepogoda...

"U osnovnoj školi nema neradnog dana. Moram imati sve upisane časove. Novi zakon je napravio pomak u odnosu na prethodni, ali nije do kraja uvaženo mišljenje Sindikata. Sada stoji odrednica 'možda' kod 95 odsto ispunjavanja plana i programa, to jest ako odobri ministar", kaže Gnjatić.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banjaluka, podsjetio je da su radnici u osnovnim školama do 2008. godine imali isti status kao i njihove kolege koje rade u srednjim školama kada im je tih pet odsto ukinuto.

"Praktično 2008. godine radnicima u osnovnim školama su oduzeti praznici, tako da je ovim zakonom vraćeno ono što smo imali. Ovo je pozitivna stvar jer sada nećemo ući u 15. i 20. jul, kada je nemoguće raditi sa đacima. Pohvala za ministra koji je imao sluha jer mi smo to tražili prije, ali niko nije imao sluha", kaže Popržen.

Ističe da zbog toga neće ispaštati ni đaci ni nastavni program.

"Na početku godine se napravi plan rada i kalendar, tako da neće trpjeti ni đaci ni nastava zbog tih par dana. Na primjer, kada su bile poplave, mi smo nastavu završili protiv zakona. Bilo je proglašeno stanje elementarne nepogode, a mi idemo u školu", rekao je Popržen.

(Nezavisne)