Nema povećanja plata rukovodiocima Željeznica RS

18:44, 30.08.2017.
Thumbnail

Nema povećanja plata rukovodiocima Željeznica RS i tačka – ponovila je to premijerka Srpske.

Iako je sinoć ta odluka ozvaničena na sjednici Vlade, Željka Cvijanović generalnom direktoru  poslala je jasnu poruku. Ako se Dragan Savanović ogluši o instrukcije, i počne da primjenjuje predloženi Pravilnik o radu, za to će morati na raport.

"Moraće da objasni prvo resornom ministru. Ako je resorni ministar, zajedno sa Vladom zauzeo stav, ja sam davno rekla šta je moj stav po tom pitanju, onda će to morati da objašnjava na neki drugi način", kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Savanović nije bio dostupan za komentar. Predsjednik nadzornog odbora Željeznica, Ratko Đuričić, za ATV poručuje da se u javnosti stvorila potpuno pogrešna slika o njihovom planu za reformu preduzeća. Tačno je, kaže, da bi povećanje plata do 360 maraka dobilo 14 rukovodilaca koji bi vodili reorganizaciju, dok bi ostali dobili, kako tvrdi, zanemarljivo povećanje.

vlcsnap-2017-08-30-18h42m09s5

Sve to, poručuje, beznačajno je u odnosu na uštede koje su planirali. U sljedećoj godini, projektovali su 268 radnika manje. Broj rukovodilaca skoro bi prepolovili, a smanjili bi i broj organizacionih dijelova. Sve to bi, tvrdi, donijelo više od osam miliona maraka godišnje uštede na platama, pa zato ne razumije zbog čega je Vlada tako odlučila.

"Moramo uvažiti stav Vlade, oni su većinski vlasnik, oni su nas birali. I ići ćemo ka tome da se nađe kompromis. Ali, generalno, to sve zaustavlja sve procese. Ja ne znam kako će to ići dalje. Ne mogu procijeniti kako to sad može ići dalje", izjavio je Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS.

Dalje neće ni ići, poručuju radnici pod vođstvom sindikata Zlatka Marina. Danas su sastančili u Banjaluci i potvrdili već rečeno - ako povećanje plata prođe u bilo kom obliku, spremni su na sve.vlcsnap-2017-08-30-18h41m56s229

"Vjerujem da u našem sindikatu gdje ima 900 članova, imamo sigurno stotinak radnika, pa i preko, koji su spremni na najradikalnije mjere, a to smatramo totalnom obustavom saobraćaja", kazao je Boris Šukalo, potpredsjednik Sindikata transportne djelatnosti.

Sastančila su i tri sindikata u Doboju, i to sa upravom. Pregovaralo se oko potpisivanja kolektivnog ugovora. Kako tvrde sindikalci, to je propalo, jer je uprava pokušala da im poturi isto povećanje plata kao u spornom pravilniku. Iz uprave objašnjavaju da će odredbe iz pravilnika svakako morati da budu ubačene u kolektivni ugovor, jer je to dokument po kom bi u buduće Željeznice trebalo da funkcionišu

. Za desetak dana, tvrde, imaće novi, ili bar dijelom izmjenjeni dokument koji će ponovo na provjeru. S tim izmjenama, žale se, nema reformi preduzeća na kojima su, kažu, dugo radili.