Nela Kuburović: Morina će imati pravično suđenje

14:56, 06.09.2017.
Thumbnail

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da nisu tačne spekulacije koje su se vodile u medijima da suđenje albanskom državljaninu Ismailu Morini neće biti fer ili da neće imati adekvatne uslove u pritvoru.

Nela Kuburović je za Tanjug izjavila da srpski sudovi mogu da obezbjede fer i pravično suđenje Ismailu Morini, čije izručenje iz Hrvatske traži Srbija.

"Što se tiče tog slučaja, treba sačekati odluku ministra pravde Hrvatske, ali vjerujem da će kolega da postupi u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom i da će Morina biti izručen Srbiji kako bi mogao da se završi krivični postupak koji je započet pred Viši sudom u Beogradu", rekla je ministarka pravde.

Podsjetila je da je u posljednjim izvještajima svih relevantnih institucija koje su vršile obilazak zatvora u Srbiji konstatovano da tortura u srpskim zatvorima ne postoji, kao i da je položaj zatvorenika i te kako unapređen u odnosu na prethodne godine

Vrhovni sud Hrvatske juče je donio pravosnažnu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku - da li će Morina biti izručen Srbiji, biće donesena u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog djela izazivanje vjerske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Morinin dubrovački branilac je nedavno podnio hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtjev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi spriječio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtjevu se takođe i dalje čeka.

U svojoj detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.