Neformalni blok za fer i poštene izbore

13:16, 11.05.2018.
Thumbnail

Predstavnci 10 političkih stranaka iz Federacije BiH potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u BiH, a najavljeno je da će protokol potpisati i stranke iz Saveza za promjene te HDZ-a 1990.

Protokol su potpisali predstavnici SDP-a BiH, DF-a, SBB-a, Naše stranke, Hrvatske stranke BiH, Narodne stranke "Radom za boljitak", A-SDA, Građanskog saveza, Nezavisnog bloka i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Lider DF-a Željko Komšić istakao je da ovo nije politički subjekt koji će nastupati na izborima, nego dogovor stranaka da jedni drugima pomognu da bi rezultati izbora odgovarali onome što su građani rekli na izborima.

Komšić je podsjetio da je u Domu naroda još u proceduri Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona koji se odnosi na uvođenje video-nadzora i drugih mjera za kontrolu izbornog procesa.

"Svi su saglasni da je ovaj zakon jedna od elementarnih stvari da bi koliko-toliko imali fer i poštene izbore i pogotovo da bi rezultati izbora odgovarali onome što će građani BiH reći u oktobru ove godine", rekao je Komšić i dodao da je u Domu naroda upitan samo jedan glas za usvajanje ovog zakona.

Ukoliko predložene izmjene Izbornog zakona ne budu usvojene, Božo Skopljaković iz Hrvatske stranke BiH najavio je da će zatražiti od visokog predstavnika u BiH da ih nametne, dok je Damir Arnaut iz SBB-a ocijenio da bi neusvajanje ovih izmjena vodilo u nepoštene izbore.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić odsustvo predstavnika stranaka Saveza za promjene opravdao je jučerašnjom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske.

Nikšić je rekao da HDZ BiH i SNSD nisu pozvani jer, kako tvrdi, očito da blokiraju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvajanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na nadzor izbora", dok SDA nakon početnog učešća nije bila aktivna u radu ove neformalne koalicije.

Osim promocije usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH kojim se predviđa dodatna kontrola biračkog procesa primjenom savremenih tehnoloških metoda evidentiranja i dokumentovanja izbornog procesa, kao cilj Protokola najavljena je solidarna zaštita međusobnih prava i zalaganja za ravnopravan tretman svih učesnika u izbornom procesu, uključujući stranke koje ne potpišu ovaj dokument.

(Srna)