Neće biti ukidanja studijskih programa na Univerzitetima RS

16:52, 31.03.2017.
Thumbnail

Neće biti ukidanja studijskih programa na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, zaključak je današnjeg sastanka rektorskih kolegijuma univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić izjavio je nakon sastanka u Istočnom Sarajevu da će univerziteti pronaći način da studenti upišu smjer koji žele iako za neke od njih nema dovoljno interesovanja.

"Mi ćemo predložiti Vladi /Republike Srpske/ način na koji to može da se uradi. Jedan od načina bio bi da se podigne cijena školarine, tako da bi manje perspektivni programi bili održivi. Naravno, to ne znači da će Vlada te naše prijedloge i prihvatiti", rekao je Grujić novinarima.

On je dodao da bi programi na koje se niko ne upiše mogli biti zamrznuti, te da će moći da se pokrenu kada se za to stvore uslovi.

Grujić je rekao da se od desetak tačaka dnevnog reda, koliko ih je bilo danas, najveći dio odnosio na nastavu i upisnu politiku u narednoj školskoj godini, dok se jedan set tačaka odnosio na određene promjene normativa Zakona o visokom obrazovanju i univerzitetskih pravilnika kako bi univerziteti bolje funkcionisali.

On je naglasio da je bilo riječi i o načinu na koji bi se mogli privući strani studenti kroz organizaciju studijskih programa na nekom od velikih svjetskih jezika, te o tekućim problemima sa kojima se univerzitetu susreću.

"Juče je bio posljednji dan da se podnesu izvještaji o radu za prošlu godinu, i mogu reći da su oba univerziteta pozitivno poslovala i da su upravni odbori usvojili izvještaje bez primjedbi", pojasnio je Grujić.

Grujić je rekao da je bilo finansijskih poteškoća, ali da su zahvaljujući podršci resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske ti problemi riješeni, te da su dugovanja oba univerziteta izmirena.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga izjavio je da na sastanku dogovoreno da prvi kvalifikacioni rok za narednu školsku godinu bude 19. juna ove godine, a drugi kvalifikacioni rok krajem avgusta ili početkom septembra, dok bi oni fakulteti koji ne upišu potreban broj studenata mogli da zakažu i treći kvalifikacioni rok do kraja septembra.

"Mi očekujemo od vijeća fakulteta da nam u narednom periodu eksplicitno dostave informacije koji je to minimalan broj studenata koji studijski programi moraju da imaju da bi bili finansijski opravdani. Isto tako očekujemo da nam se dostave informacije o maksimalnom broju studenata u fakultetima", rekao je Mataruga.

Mataruga je naglasio da dva univerziteta planiraju da pokrenu zajedničke studijske programe, grupišući profesore koji mogu da drže nastavu na engleskom jeziku, što će svakako povisiti troškove fakulteta, pa će te programe studenti morati dodatno i da plate.

On je dodao da je razgovarano o novom pravilniku o praksi studenata, koji bi bio zajednički za oba univerziteta, i koji bi jasno definisao šta se očekuje i gdje studenti mogu realizovati tu praktičnu nastavu, a da im ta praksa bude vrednovana i uđe u konačan uspjeh.

(Srna)