Nebenzja: London sistematski uništava dokaze

08:12, 19.04.2018.
Thumbnail

"Velika Britanija nastavlja da prikriva i uništava dokaze u vezi sa slučajem "Skripalj" i zvaničnici te zemlje prešli su sve granice, optužujući ruskog predsjednika Vladimira Putina da je lično umiješan", rekao je ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja.

"Britanske vlasti sistematski uništavaju dokaze", rekao je Nebenzja na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN, koju je juče zatražio London radi rasprave o izvještaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja i drugim pitanjima vezanim za slučaj "Skripalj".

"Ubijeni su Skripaljevi kućni ljubimci. Nijedan uzorak nije uzet. Sva mjesta koja su Skripaljevi posjećivali – bar, restoran, klupa, park – sve je to očišćeno", rekao je Nebenzja, ističući da, uprkos glasnih tvrdnji da je cijelo to područje kontaminirano "ljudi u Solsberiju nastavljaju da žive kao da se ništa nije dogodilo", prenosi "Raša tudej".

Nebenzja je ukazao i na činjenicu da se bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija drže daleko od očiju javnosti od incidenta 4. marta.

"London očigledno misli da ruski predsjednik ima hobi koji se odnosi na upravljanje programima za hemijsko oružje, čime se bavi u svoje slobodni vrijeme. Ne znam da li ste svjesni da ste prešli sve moguće granice", rekao je Nebenzja, nakon što je izaslanik Londona Karen Pirs sugerisala ličnu umiješanost Vladimira Putina.

Za to vrijeme, London kategorično odbija da omogući Rusiji pristup istrazi i do sada je od 47 postavljenih pitanja London odgovorio na dva.

(Srna)