Naučnici stvaraju ćelije otporne na viruse, rak i starenje

12:52, 03.05.2018.
Thumbnail

Naučna grupa "Genome Project-write" saopštila je u utorak da planira veliki projekat koji uključuje stvaranje ćelija otpornih na viruse, kao i ćelije potencijalno otporne na radijaciju, zamrzavanje, starenje i rak, piše magazin Tajm.

Prvi korak na putu ostvarenja tog cilja bilo bi rekodiranje ljudskog genoma, a grupa je u tu svrhu dobila pomoć od kompanije Cellectis, koja će je snabdevati neophodnom tehnologijom, uključujući alatku TALEN kojom je moguće izvršiti precizne promene na ljudskoj DNK.

Naučnici planiraju da u konačnom zbune viruse, tako da oni ne mogu da čitaju ljudski genom i iskoriste ljudske gene za svoju reprodukciju. Ljudska DNK "čita" se u grupama od po tri nukleotida (A, C, G ili T), koje se zovu kodoni.

Svaki kodon predstavlja aminokiselinu, a nizovi aminokiselina čine proteine.

Ali u ovom sistemu postoji jedan problem - kodoni sa različitom kombinacijom nukleotida mogu da označavaju istu aminokiselinu.

Rekodiranjem ljudskog genoma rešio bi se ovaj problem, jer bi tada samo jedna određena kombinacija označavala određenu aminokiselinu. To znači da virus ne bi mogao da iskoristi slabosti u ovom sistemu i ubaci svoju DNK u ljudsku ćeliju, odnosno ne bi mogao da se reprodukuje.

Čerč je novi pristup već testirao na bakteriji ešerihija koli. Nakon 321 izmjene u genomu bakterije, ona je postala otporna na određene viruse. Ipak, ovaj proces znatno je komplikovanije izvesti u ljudskim ćelijama - da bi proizveli isti efekat, naučnici bi morali da naprave oko 400.000 promjena.

Grupa se nada da će uspjeti da ostvari svoj cilj u narednih 10 godina.

(B92)