NATO prihvata vojnu neutralnost Beograda

14:00, 12.10.2017.
Thumbnail

Zamjenik generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler rekla je u Beogradu da NATO prihvata opredjeljenje Srbije da bude vojno neutralna i da u tome ne vidi ništa sporno.

Gotemeler je na Beogradskom bezbjednosnom forumu rekla da vojna neutralnost nije prepreka razvoju saradnje NATO-a sa Srbijom u brojnim oblastima.

"Svaka zemlja ima pravo sama da bira. I sa drugim vojno neutralnim zemljama imamo odličnu saradnju, kao što je na primer Finska. Treba da gledamo kako da proširimo saradnju koju imamo kao partneri", rekla je ona.

Direktor Generalnog direktorata Evropske unije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je da postoji veza između pune normalizacije odnosa Kosova i Srbije i pristupa EU.

"Zato je EU važno da omogući i olakša dijalog Beograda i Prištine. Mislim da smo o tome razgovarali više puta. Jasno je iz pregovaračkog okvira da je to osnov za proces koji je u toku", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li je priznavanje Kosova ključni uslov za pristupanje EU, Danijelson je rekao da je loš sa trerminologijom i da zna da je to opasno, ali da misli da postoji veza između potpune normalizacije odnosa i pristupa EU i zato je sa stanovišta EU važno da omogući i olakša dijalog Beograda i Prištine.

Govoreći o Berlinskom procesu, on je rekao da vizija postoji, a sada počinje rad na terenu.

"Za uspjeh je neophodna potpuna posvećenost zemalja učesnica", rekao je Danijelson.

(Srna)