Narodna skupština usvojila rebalans budžeta i odluku o dugoročnom zaduživanju

19:20, 16.05.2018.
Thumbnail

Narodna skupština RS izmijenila je Odluku o dugoročnom zaduživanju. Umjesto maksimalnih 477 miliona maraka, koliko je prvobitno bilo planirano, Srpska bi mogla da se zaduži za 540 miliona i 126 hiljada maraka.

To, uvjerava ministar finansija Zoran Tegeltija, nije novo niti povećano zaduženje, već samo prebacivanje plana sa kratkoročnog na dugoročno zaduživanje.

"Ne povećava se zaduživanje RS za 2018. godinu, u odnosu na odluku koju smo donijeli prilikom usvajanja Budžeta RS. Ovom odlukom mijenjamo samo strukturu našeg zaduživanja, sa kratkoročnog zaduživanja koje ćemo ove godine dovesti na nulu, povećali smo za taj iznos naše dugoročno zaduživanje", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Vaša današnja odluka je protivzakonita, poručuju opozicioni poslanici. Tvrde da nije usklađena sa Zakonom o budžetskom sistemu, prema kojem Republika Srpska može dugoročno da se zaduži ukoliko je deficit u toku godine veći od suficita, odnosno, ukoliko su budžetski rashodi veći od prihoda.

Opoziciji nije jasno po kojem osnovu se mijenja odluka, kada vlast tvrdi da ima viška para u budžetu. Tvrde da je simptomatično i to što odluku o dugoročnom, ne prati ista odluka o planu smanjenja zaduživanja na kraći period.

"Ne možete vi uopšte u budžetu da ne predvidite koliki će precizno biti nivo kratkoročnog, koliki dugoročnog duga. I ovo je oborivo sa stanovišta zakonitosti usvojenog budžeta", kaže Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

"Jasno je da ova odluka ide na osnovu Zakona o dugu i zaduženjima kada je u budžetu deficit. I u obrazloženju Ministarstva finansija je tako i obrazložilo odluku. Dakle, kada je u budžetu deficit, ide se na dugoročno zaduženje", navodi Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Sve smo radili po zakonu, odgovara Tegeltija opoziciji.

"Ova odluka nije nezakonita, ova odluka nema namjeru da bilo šta sakrije od javnosti, ova odluka nema šta da sakrije od narodnih poslanika", izjavio je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Uz njega staju i vladajući poslanici, koji tvrde da Republika Srpska izmijenjenom odlukom može samo da profitira.

"Narodna skupština ne donosi odluku o novom zaduženju danas. Mi smo naše zaduženje postavili, dio zaduženja ovde stoji u budžetu, i ako vam nije problem da onda usput kažete koliko ćemo mi ove godine vratiti sredstava", rekao je Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Ministar finansija poručuje i da je cilj Vlade da Republika Srpska do kraja ove godine izađe na međunarodno finansijsko tržište, i da tu prodaje svoje obveznice. Iz opozicije poručuju da Vlada ne uspijeva da emituje svoje obveznice ni na domaćem tržištu što je, kako kažu, očigledno, jer je, od početka godine samo jedna aukcija uspjela.