Narodna skupština sutra o interpelaciji: Opozicija očekuje smjenu Vlade

19:42, 19.03.2018.
Thumbnail

Opozicija će ponuditi osamdeset stranica dokaza zbog kojih bi kako kažu Vlada trebalo da padne. Dan pred dugo čekanu interpelaciju pokušaće da dokažu krivicu Vlade za loše stanje u zdravstvu, Fondu PIO i javnim preduzećima, a nakon toga ponudiće parlamentu da izglasa smjenu Željke Cvijanović.

Vladajući spremaju odgovor na svako od pitanja, pa se očekuje da rasprava potraje cijelu sedmicu.

"I po pitanju javnih preduzeća i po pitanju penzija i penzionera i zdravstvenog sektora. Imamo i mi da ne kažem svoga konja za trku prema tome imamo i mi agrumente i prema tome do oktobra, do izbora nema smjene Vlade", poručuje Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Opozicija će napasti loše stanje u zdravstvu, a sračunali su i dugove zdravstvenih ustanova i gubitke javnih preduzeća. Vladajući spremaju podatke o tome kako je bilo za vrijeme dok je opozicija bila na vlasti.

"Prvi put u istoriji Republike Srpske koristimo ovu poslovničku mogućnost. Pripremili smo jako kvalitetan materijal koji su realni i odraz su stanja u kom se nalazimo i mislim da iza toga slijede zaključci koji će biti obavezujući, ako supštinska većina bude moguća", kaže Branislav Borenović, lider PDP-a.

Opozicija će pokušati da dokaže krivicu Vlade za loše stanje u Fondu PIO, a tačno su sračunali odnos broja radnika i penzionera, od vremena kada su predali vlast SNSD-u.

Za polemiku se spremila i predsjednica Vlade koja je u emisiji ATV-a jedan na jedan, poručila da je ova vlast penzije povećala za 17,5 odsto. Tvrdi da Vlada neće pasti, a raspravu će iskoristiti da priča o uspjesima, o kojima njeni ministri nisu dovoljno govorili. PDP-ovce podsjeća da Vlada Mladena Ivanića smanjila penzije i nije ih redovno isplaćivala.

"To je sad predstava za javnost i nemam ništa protiv. Mi imamo ovde nekih pametnijih stvari koje moramo završiti.Interpelacije sve i jedna stvar koja je tamo delegirana i stvar na koju smo već odgovorili.Što se tiče penzionog sistema sad sam rekla nemaju se čim pohvaliti", poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Na kraju rasprave opozicija će skupštini ponudiiti zaključke od kojih bi jedan trebao biti nepovjerenje Vladi Željke Cvijanović.Još jednom će se prebrojati odnos snaga u skupštini, a iznenađenja ne bi trebalo da bude.