Narodna skupština RS zavodi red u opštine

19:44, 01.10.2016.
Thumbnail

Narodna skupština zavodi red u opštinama i gradovima Republike Srpske - najvažnija izmjena u prijedlogu zakona o lokalnoj samoupravi stiže uoči loklanih izbora.

Ako se na vrijeme ne usvoji budžet, nakon izbora ne konstituiše skupština ili se iz bilo kog razloga sjednice ne održavaju bar jednom u pola godine - Narodna skupština Republike Srpske moći će raspustiti lokalni parlament. Voljno će im dati i nakon neuspjelog opoziva načelnika.

"Ukoliko se jedan od ova četiri dakle razloga ustanove, Ministarstvo upućuje inicijativu prema Vladi koja prepušta Narodnoj skupštini koja donosi sve dalje odluke. Ne možemo dozvoliti da lokalne zajednice ne funkcionišu po tri četiri godine, građani to ne mogu trpiti, ne možemo tako koncipirati sistem", rekla je ministar lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić.

Nacrt zakona, koji je u prvi mah za kontrolora lokalnih zajednica predvidio Vladu Srpske, naišao je na brojne kritike opozicije. Stavljanje pod kontrolu lokalne samouprave kritikovali su i vladajući poslanici. Kritike su stizale i iz nevladinog sektora. Posebno im je sporno formiranje privremenog tijela koje će, u slučaju raspuštanja skupštine, upravljati lokalnom zajednicom.

"Može dovesti do velikih zloupotreba posebno u situaciji ako je na entitetskom nivou jedna opcija na vlasti, a na lokalnom druga, to može dovesti do zlouptrebe da se vlast na entiteskom nivo miješa u rad lokalne zajednice", rekla je Ivana Korajlić iz Transparensi internešenela.

Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi pred poslanicima Narodne skupštine naći će se već na sljedećem zasjedanju. Da li žele da kontrolišu rad lokalne zajednice - poslanici će sami odlučiti. Ideja o tom zakonu u resornom ministarstvu nastala je nakon što je, zbog međusobnih sukoba na lokalnom nivou, bio blokiran rad Kneževa, Srpca i Gradiške.