Napravio vozilo koje se može stati u kofer

08:35, 15.12.2017.
Thumbnail

Elvis Cero, mašinski inžinjer i inovator iz Tuzle, koji živi i radi u Mostaru, izradio je prvi mehanički prototip u svijetu jedinstvenog prijevoznog sredstva - sklopivog tricikla jednosjeda na električni pogon, koji je nazvao “GoCity”.

Riječ je o električnom trotočkašu poluzatvorene konstrukcije za jednu osobu, manji prtljag i vožnju različitim vremenskim uslovima, koji se može sklopiti na dimenzije kofera.

Riječ je o modelu kakav ne postoji još nigdje u svijetu. Ima direktnu primjenu na velikim sajmovima, aerodromima, nacionalnim parkovima, kruzerima i u gusto naseljenim gradovima. Takođe, namijenjen je i vlasnicima kamp-kućica, jahti, brodova, kamiona… zbog lakšeg transporta, kao i ljudima koji žive i rade u strogom centru grada, gdje vlada ogromna gužva.

- Trenutno je projekt u drugoj fazi. Izradili smo prvi mehanički prototip, koji je funkcionalan. Nema nikakvih problema i veoma se jednostavno sklapa, za tri minute. Kad bi se model poluautomatizirao ili automatizirao, onda bi bio baš tip-top. Ovaj model je malo teži od planiranog, jer smo koristili isključivo čelične profile. Pokriven je limom, a ispred sebe kao zaštitu ima veliku pleksiglasnu ploču - pojašnjava Cero.

cero 1

Sklapa se za samo tri minute

Ističe da je firma GD “Konstrukcije”, u kojoj radi kao mašinski inžinjer, u potpunosti finansijski i materijalno podržala razvoj prvog prototipa i da bi, bez njihove pomoći, sve ostalo na ideji.

- Naručili smo na internetu i električni motor. U početku je bilo planirano da se model pokreće uz pomoć pedala, ali smo ih izbacili i ostavili samo električni pogon, jer je neudobno istovremeno pedalati i upravljati volanom. Ispod haube se nalaze dvije baterije s kojima se može prijeći do 150 kilometara - navodi Cero.

Materijal za izradu prototipa koštao je skoro 350 evra bez elektromotora i baterije, dok se prodajna vrijednost, kada se nađe na tržištu, procjenjuje na 2.700 evra s elektropogonom.

Automatsko sklapanje

Cero trenutno potražuje investitora i radi na razvoju praktičnijeg, lakšeg i futuristički opremljenog modela. Ističe kako će “GoCity” ugradnjom automatskog ili poluautomatskog sklapanja i rasklapanja biti znatno praktičniji, a korisnici će štedjeti vrijeme, prostor i novac.

(Avaz)