Napravili program koji prepoznaje gej osobe

14:12, 12.09.2017.
Thumbnail

Naučnici sa univerziteta Stenford tvrde da njihov softver može, na osnovu crta lica, razlikovati gej osobe od heteroseksualnih, što je izazvalo buru negodovanja među homoseksualnim udruženjima.

Studija o algoritmu koji razlikuje seksualnu orijentaciju na osnovu lica, uskoro će biti objavljena u "Časopisu za socijalnu i psihologiju ličnosti"  /Journal of Personality and Social Psychology/.

"Lica gej osoba su često rodno netipična. Gej muškarci imaju užu vilicu i duže noseve, dok lezbijke imaju veću vilicu", navode naučnici.

Dva američka udruženja koja okupljaju homoseksualnu populaciju oštro su osudila studiju.

"Istraživanje zanemaruje veliki segment LGBT zajednice, uključujući osobe drugačije boje kože, transrodne osobe, starije ljude i ostale pripadnike koji ne objavljuju svoje fotografije.

Ti bezobzirni rezultati mogli bi poslužiti kao oružje i protiv heteroseksualaca koji su neprecizno prikazani, kao i protiv homoseksualaca i lezbijki, što je opasno", piše u saopštenju.

Rad naučnika Majkla Kosinskog i Jilin Vanga pripadnici gej udruženja su ocijenili kao "opasan" i "naučno smeće".

Međutim, naučnici su na te optužbe odgovorili tužbom za preuranjenu osudu.

"Naša istraživanja mogu se pokazati pogrešnim, međutim, naučna otkrića mogu se opovrgnuti jedino naučnim podacima i replikacijom, a ne `dobronamjernim advokatima` i portparolima", poručuju ova dva naučnika sa Stenforda.

U svom istraživanju, oni su na osnovu više od 14.000 fotografija bijelih Amerikanaca preuzetih sa internet stranice za sklapanje romantičnih veza izradili algoritam koji razlikuje homoseksualne od heteroseksualnih osoba.

U razlikovanju gej osoba od heteroseksualnih kod muškaraca alogoritam se pokazao uspješnim u 81 odsto slučajeva, dok je kod žena ta brojka 71 odsto, prenose naučni portali.

(Srna)