Napad nožem na potencijalnu gradonačelnicu rasistički

18:27, 17.10.2015.
Thumbnail

Njemačka policija saopštila je da napad na istaknutu kandidatkinju za gradonačelnika Kelna Henrijetu Reker bio rasistički i politički motivisan i da je u vezi sa velikim brojem migranata koji su došli u Njemačku, javio je AFP.

Zbog napada je, kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), uhapšen 44-godišnji državljanin Njemačke iz Kelna, koji je više godina nezaposlen.

RIA Novosti navode da je Rekerova operisana i da ljekari saopštavaju da njen život nije u opasnosti.

Kako je novinarima rekao istražilac Norbert Vagner, uhapšeni je planirao i izvršio napad zbog netrpeljivosti prema strancima.

Prema riječima načelnika regionalne policije Volfganga Albersa, današnji napad nožem na Rekerovu bio je "politički akt".

Rekerova je na čelu odjeljenja za socijalna pitanja i integraciju u kelnskoj vladi i u njenom djelokrugu je smještaj izbjeglica.

Ona je zadobila teške povrede nožem u vrat u zapadnom kvartu Kelna, Braunsfeldu, kada je došla do štanda partije hrišćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel, koja uz još dvije partije podržava njenu kandidaturu.

Povrijeđene su još četiri osobe koje su pokušavale da zaustave napadača, i u tom pokušaju jedna žena zadobila je teške povrede.

Vlasti Kelna saopštili su da će bez obzira na incident izbori biti održani po planu, tj. sutra.

Podršku ranjenoj kelnskoj političarki poslije incidenta uputila je premijerka savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija Hanelore Kraft.

"Ovo je napad na sve nas", navela je ona na svom nalogu na Tviteru.

Aktuelni gradonačelnik Jurgen Roters rekao je da je duboko šokiran ovim događajem, a glavni protivkandidat Rekerove, socijaldemokrata Johen Ot prekinuo je kampanju kada je saznao za napad.