Namještali utakmice u Prvoj ligi RS?

22:05, 09.06.2015.
Thumbnail

U subotu su proslavili titulu šampiona Republike Srpske i ulazak u Premijer ligu BiH a već danas ih je dočekao hladan tuš – Fudbalski klub ''Rudar Prijedor'' zaradio je disciplinsku prijavu zbog sumnje da je učestvovao u namještanju utakmica.

To je i potvrđeno nakon današnjeg sastanka u Fudbalskom savezu. Pored Prijedorčana, prijave su otišle na adresu trebinjskog ''Leotara'', ''Podrinja'' iz Janje i teslićkog ''Proletera''. Nadležni sumnjaju da su se bavili nagovaranjem, podmićivanjem, dogovaranjem i lažiranjem rezultata. U ''Rudaru'' su ogorčeni.

“Ne znam što nisu ispitali kad smo mi ispali iz lige šta se dešavalo u Banjaluci i drugim mjestima kada je Travnik uzeo lagana tri boda u Banjaluci onda se sve prećutalo. Sad kad smo mi prvaci sad se kao nešto ispituje. Iskreno, razočaran sam ali šta je tu je. Neka ljudi koji rade taj posao sve ispitaju pa ćemo vidjeti šta će biti na kraju”, rekao je  Vedran Kantar, fudbaler ''Rudar Prijedora''.

Sve utakmice 26. kola Prve lige Republike Srpske neće biti registrovane do 1. jula, odnosno sve do okončanja istrage regularnosti odigranih utakmica  koja će se voditi po ubrzanom procesu, stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Republike Srpske. Zbog svega je i odgođen popodnevni trener prvotimaca ''Rudar Prijedora''. Šef stručnog štaba samo je došao da im saopšti loše vijesti.

“Žao mi je što je to tako jer znam da je ekipa ‘Rudara’ bila poštena od prvog do zadnjeg kola. To što su neki drugi radili prljave radnje to nas puno ne zanima. Nadam se da će pravda na kraju da pobijedi i da ćemo se proglasiti šampionima što su ovi momci, koji su ostavili srce na terenu, i zaslužili”, rekao je  Zoran Bujić, šef Stručnog štaba FK ''Rudar Prijedor''.

Sigurno smo zaslužili titulu, kaže i Vedran Kantar. Nije u redu, kaže, da se tuđe mućke slome preko njega i njegovih saigrača.

“Ne znam šta će dalje biti i kako ali ja mislim da od sutra ujutro ja više nisam član ‘Rudar Prijedora’. Napuštam klub”, kaže Kantar.

Fudbalski savez podnio je i krivične prijave Specijalnom tužilaštvu protiv, za sada, nepoznatih lica koja su, kako tvrde, učestvovala u zloupotrebama utakmica posljednjeg kola i to upravo za utakmice Proleter – Rudar i Leotar – Podrinje. Tvrde da su prikupili dokaze od službenih lica i specijalnih posmatrača. Naredni sastanak na kome će Savez raspravljati o novom skandalu koji potresa Prvu ligu Republike Srpske biće održan za šest dana.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!