Nakon bh. islamista u Siriji, SIPA istražuje ratnike iz RS u Ukrajini

15:31, 11.08.2017.
Thumbnail

Zbog učešća u oružanim aktivnostima na području Ukrajine, SIPA je Tužilaštvu BiH za sada prijavila jednu osobu.

“SIPA je dostavila Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jedne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”, rekli su u ovoj agenciji.

Na pitanje koliko je istraga otvoreno zbog ratovanja u Ukrajini, u Tužilaštvu BiH su kratko odgovorili da “zbog osjetljivosti istraga” ne mogu dati više informacija o predmetima koji su u radu.

“Tužilaštvo BiH s partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama radi na više predmeta koji se odnose na krivična djela povezana s odlaskom državljana BiH na strana ratišta”, dodali su iz Tužilaštva BiH.

U SIPA su pojasnili da, u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano prikupljaju informacije i saznanja koja se odnose na odlaske državljana BiH na strana ratišta, i to na područje Sirije, Iraka i Ukrajine. Dodali su da se, ako se u okviru navedenih aktivnosti prikupe saznanja o mogućem počinjenju krivičnog djela, Tužilaštvu podnosi izvještaj.

Iz Tužilaštva su prije nekoliko mjeseci saopštili da je SIPA u sjeverozapadnom dijelu BiH provela istražne aktivnosti i pretrese objekata koje koristi jedna osoba koja se dovodi u vezu s ratovanjem na području Ukrajine, ali u cilju istrage više detalja nije otkriveno.

S druge strane, zbog ratovanja na području Sirije i Iraka do sada je procesuirano više od 20 osoba.

(BIRN BiH)