Najveći pad prodaje automobila od 1933. godine

09:47, 18.06.2013.
Thumbnail

Industrija automobila u EU bila je suočena sa velikim padom potražnje u maju, kada je prodaja opala na najniži nivo u posljednjih 20 godina, objavilo je danas Udruženje proizvođača automobila.

Britansko tržište je jedino u EU zabilježilo rast u poređenju sa periodom od prije godinu dana, a oslabilo je čak i tradicionalno otporno tržište Njemačke.

U saopštenju se navodi da je prodaja automobila u zemljama Unije u maju oslabila za 5,9 odsto, na 1,04 miliona vozila, što je najlošiji rezultat u ovom mjesecu od 1993. godine, prenio je AFP.

U prvih pet mjeseci ove godine, prodaja na nivou čitave EU, ne računajući Maltu, oslabila je za 6,8 odsto.

U aprilu je zabilježen umjeren rast prodaje za 1,7 odsto u poređenju sa aprilom 2012. godine, ali se taj rezultat objašnjava blizinom katoličkog Uskrsa, što je podstaklo prodaju.

Prodaja u Njemačkoj, najvećem evropskom tržištu automobila, umanjena je za 9,9 odsto u maju na godišnjem nivou. Prodaja je opala i u Španiji, Italiji i Francuskoj.

Njemačka je ujedno najveći proizvođač automobila na starom kontinentu. Ova zemlja bilježi rast izvoza na tržišta van Evrope, što za sada omogućava domaćim proizvođačima automobila da podnesu veliki pad prodaje u Evropi.

(Srna)