Najveći mitovi o ženskoj seksualnosti

12:06, 24.06.2014.
Thumbnail

Kada se radi o ženskoj seksualnoj želji, neminovno još uvijek vlada veliki broj mitova i zabluda. Poveden time novinar Daniel Bergner u svojoj knjizi “What Do Women Want: Adventures in the Science of Female Desire” raskrinkava neke od najvećih mitova iz tog područja.

Mit: Monogamija je lakša za žene nego za muškarce
Evolucijski psiholozi smatraju da su muškarci programirani za širenje potomstva, a žene za traženje partnera koji će im pružiti podršku i zaštitu. Međutim veliki broj naučnika se ne slaže s tim, a nova istraživanja doktorke Meredit Čivers s univerziteta Kvins u Kanadi, sugerišu da je ženski libido mnogo složeniji nego što se do sada smatralo. Zato Bergner u svojoj knjizi kaže da, kada je riječ o seksu, monogamija može da bude jednako problematična za žene kao i za muškarce – možda čak i više. Jedno istraživanje koje Bergner opisuje u svojoj knjizi pokazalo je da u dugogodišnjoj vezi ženska želja opada mnogo brže od želje muškaraca. Ali, ukoliko su žene “programirane” za monogamiju, njihova želja trebalo bi da ostane stabilna ili čak da se poveća u dugogodišnjoj vezi.

Mit: Kada je riječ o seksu, žene nisu vizuelni tipovi kao muškarci
Sigurno ste do sada čuli za izjavu “muškarci su vizuelni tipovi”. Ali nova istraživanja pokazuju da žene, kada je rokeč o seksu, mogu biti u jednakoj mkeri vizuelni tipovi kao i muškarci. Jedna od studija opisana u Bergnerovoj knjizi otkrila je da žene zadržavaju pogled na erotskim slikama jednako dugo kao i muškarci. Bergner piše da eksperimenti pokazuju neposrednu fizičku reakciju na erotske slike, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Mit: Ženama je potrebna emocionalna veza kako bi poželjele seksualni odnos
Prethodne studije ukazivale su na potrebu za ostvarivanjem emocionalne intimnosti proke seksualnog odnosa. U jednoj popularnoj studiji 200 učesnika je upitalo muškarce i žene da li će izaći s njima na sastanak i jesu li im privlačni. Otprilike isti broj muškaraca i žena odgovorio je potvrdno na pitanje o izlasku, ali skoro 75 posto muškaraca dalo je potvrdan odgovor po pitanju seksa, ali nijedna žena. Prema riječima naučnika, u tom istraživanju pokazalo se da žene nisu zainteresovane za usputni seks. Ali, nedavno istraživanje tu teoriju dovelo je pod pitanje. U novijoj studiji muškarci i žene dobili su hipotetičku situaciju u kojoj ih atraktivna slavna osoba moli da provedu noć zajedno. Ono što su naučnici učinili je to da su oduzeli socijalnu stigmu povezanu s usputnim seksom i oduzeli stvarnost fizičke opasnosti. I kada se ti elementi izuzmu iz jednačine, pokazalo se da žene u jednakoj mjeri kao i muškarci priželjkuju usputni seks. Kako napominje Bergner, emocionalna intimnost je veliki prethodnik seksu, ali ne može se generalizovati i tvrditi da to važi za sve žene.

Mit: Žene znatno rjeđe od muškaraca iniciraju seks
Vladajući stereotip da su muškarci inicijatori seksa nije potpuno tačan. Kako Bergner navodi u svojoj knjizi, istraživanja ukazuju na to da stereotip može biti rezultat naše kulture. “Sve to može da ima dosta veze s činjenicom da naša kultura puno lakše prihvata mušku inicijativu”, napominje Bergner, dodajući da je čitav stereotip povezan s društvenim strukturama koje utiču na način na koji doživljavamo želju.

Mit: Hormoni su čisto gorivo libida
Poznato je da hormoni utiču na libido, ali postoji znatno više elemenata koji kontrolišu seksualnu želju, a ne samo nivoi testosterona i estrogena. “Spojevi u mozgu zaista moraju da funkcionišu i da budu u ravnoteži kako bismo osjećali snažnu želju”, kaže Bergner dodajući da je, osim nivoa dopamina i serotonina (neurotransmitera u mozgu koji su uključeni u sastav nagrađivanja i raspoloženja), tu i norepinefrin, hormon sličan adrenalinu koji je uključen prilikom osjećaja uzbuđenja. “Naučnici znaju da sve to i nije tako jednostavno, ali činjenica je da smo skloni jednostavnim objašnjenjima, a upravo to može da stvara problem”, ističe Bergner.