Najsnažnija raketa na svijetu lansirana u Zemljinu orbitu i tamo ostavila Tesla automobil VIDEO

22:52, 06.02.2018.
Thumbnail

Najveća raketa kompanije SpaceX uspješno je lansirana s Kennedy Space Centra na Floridi. Riječ je o najsnažnijoj raketi na svijetu i predstavlja najveću prekretnicu privatnog sektora svemirskih putovanja.

Oko 70 metara visoka raketa Falcon Heavy, nasljednica je trenutno aktuelnog Falcona 9 koji aktivno učestvuje u svemirskim (vojnim i civilnim) programima. Da sve bude zanimljivije, SpaceX je u raketi Falcon Heavy sa sobom ponijela i primjerak električnog automobila Tesla Roadster koji bi trebao nastaviti kružiti oko Sunca između Marsa i Zemlje. Na tlo su se vratila sva tri dijela rakete u maniru dosadašnjeg slijetanja Falcona 9 - putem vertikalnog prizemljenja.

Specifičnost Falcona 9 i Falcona Heavy je u tome što raketa može biti korištena više puta, a što predstavlja temelj za smanjenje cijena svemirskih putovanja.

space X 1

Falcon Heavy je sačinjen iz tri jezgre Falcona 9, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire 9 "Merlin" motora, odnosno 27 manjih potisnika, što je rekord kada je riječ o potisnicima bilo koje rakete na svijetu. Falcon Heavy stoga sa sobom može u orbitu ponijeti do 63 tone tereta.

Kompanija Elona Muska sada može računati da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čovjeka na Mars. Takođe, korištenje ove rakete košta 90 miliona dolara, što je dramatično manje u odnosu na "staromodne" cijene.

Druga najsnažnija raketa Delta IV Heavy kompanije United Launch Alliance po jednom lansiranju košta 350 miliona dolara. Treba imati u vidu da Delta u orbitu može ponijeti upola manje tereta nego Falcon Heavy.

(Klix.ba)