Nadležni očekuju opadanje vodostaja Sane i Une

20:32, 18.03.2018.
Thumbnail

Sana je u Prijedoru prešla kritičnu tačku od 420 centimetara. U toku noći porasla je za oko 40. Zaplavila je pedesetak domaćinstava, a nadležni očekuju da će to biti i vrhunac nakon čega slijedi stagancija i opadanje vodostaja. Kiša ne pada od sinoć a najavljeni snijeg, kažu u Civilnoj zaštiti, ne bi trebalo da pogorša situaciju.

Novljani se nadaju da im, ponovni, porast vodostaja Une i Sane u gradu neće donijeti veće probleme. Na ušću su obe rijeke brze, nadošle i mutne. Oni koji su svakodnevno na obali kažu da još nije kritično ali da bi moglo da bude ako, ponovo, počne da pada kiša.

Koliko je zemlja natopljena najbolje se vidi na potezu od Prijedora prema Novom Gradu gdje se, sa okolnih padina, voda slijeva na magistralu. U Dragotinji su se pojavile i pukotine na cesti iz kojih je, noćas, prodirala voda pa se saobraćaj, na tom dijelu, odvija jednom trakom. Kostajničani, i dalje, prate situaciju u ulici Ranka Šipke koja je prava na udaru Une čiji je vodostaj, od juče, porastao za 70 centimetara. Tamo su, i dalje, pumpe i vreće sa pijeskom.