Na Tjentištu obilježene 73 godine od najkrvavije bitke NOB-a

20:31, 12.06.2016.
Thumbnail

Preživjeli borci, njihovi potomci i poštovaoci NOB-a poklonili su se sjenima 7.500 boraca izginulih u bitki na Sutjesci. Stradalih ratnih drugova, i njihove hrabrosti, prisjetio se starina Branislav Ljumović. Podgoričanin kaže da će dolaziti u Dolinu heroja dok je živ.

"Ali nije bilo nikakvog kolebanja boraca Narodnooslobodilačke borbe, čvrsto su se držali i u svakom slučaju znali su odgovoriti fašističkim okupatorima preko nišana", prisjeća se Branislav Ljumović.

Bitka na Sutjesci u kojoj je 20.000 slabo naoružanih partizana, zajedno sa 3.000 ranjenika, uspjelo da se suprotstavi "mašineriji" od 120.000 vojnika i teškog naoružanja, ušla je u istoriju kao najkrvavija tokom NOB-a. Na 73. godišnjicu brojne delegacije iz RS i regiona odale su počast poginulim borcima.

"Srećom taj slobodarski svijet je zahvaljujući najviše Rusiji, koja je slomila kičmu Hitleru, taj fašizam je poražen. On se istina pojavio u segmentima i 90-tih godina kod raspada zajedničke nam bivše države i opet je na udaru bio srpski narod, srpske teritorije. Ali ovaj put Srbi su bili organizovaniji", kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

"Došli smo da se poklonimo sjenima palih rodoljuba, vitezovima, junacima i herojima Sutjeske. To ćemo da radimo uvijek dok postojimo", sigurno će Radojica Radojević, zamjenik predsjednika SUBNOR-a Crne Gore.

Stariji se nadaju da će nasljeđe Sutjeske da predaju mlađim generacijama. Kako rekoše, oni su svoje bitke izvojevali.