Na pomolu poseban zakon o geodetskoj upravi

21:40, 18.12.2017.
Thumbnail

Rad Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove biće transparentniji, a konačno će se stati u kraj i bilo kakvoj neposlušnosti – obećava  prvi čovjek Srpske nakon razgovora sa novim vršiocem dužnosti direktora Bosiljkom Predragović.

Na pomolu je, kažu, donošenje posebnog zakona o geodetskoj upravi, koji bi  RUGIP-u omogućio uvid u rad svakog odjeljenja u Srpskoj. Da takav propis što prije ugleda svjetlost dana, pune ruke posla imaće u Vladi Srpske i Ministarstvu pravde.

"Ovdje smo tragali za onim što je potrebno učiniti  da Geodetska uprava ima što veći stepen sređenosti u pogledu regulisanja zakonom. Poseban problem predstavlja, naravno, značajan broj lokalnih organizacionih jedinica, i tu se mora uvesti reda i to je onaj zahtjev koji mi tražimo", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Zaposleni u takvim organizacionim jedinicama često su, kaže Milorad  Dodik, i bez lokalne, a ne samo republičke kontrole. Za svoja ovlašćenja  RUGIP je uskraćen i kada je riječ o knjiženju vojne imovine. Sud Bosne i Hercegovine je, tvrdi Dodik,  Srpskoj nametnuo zakon i  tako zloupotrijebio Ustav BiH. U RUGIP-u se nadaju  da će konačno da riješe i taj problem.

"Sa ovakvim jednim sastankom i temama koje smo otvorili i raspravljali i nastojali smo da vidimo koje nam je buduće rješenje da ovu upravu, kao jedan od značajnijih organa Vlade RS u pogledu svih onih zadataka i poslova koje obavlja vezanih za same građane kao krajnje korisnike ali i za samu Republiku", izjavila je Bosiljka Predragović, v.d. direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS.

Novi zadatak  Geodetsku upravu čeka i u razgraničavanju zemljišta BiH i Srbije pri izgradnji autoputa od Bijeljine do granice sa Srbijom.  Dva člana komisije iz RUGIP-a boriće se da  u Komisiji BiH jasno predstave stavove Srpske i Srbije.