Na ljetovanje u Kumboru 500 djece iz banjalučke regije

12:29, 25.03.2015.
Thumbnail

U projektu "Socijalizacija djece Republike Srpske" ove godine učestvovaće od 400 do 500 djece sa područja banjalučke regije, izjavila je rukovodilac ovog projekta Jovanka Vuković.

Pred početak sastanka komisije nadležne za izbor djece koja će učestvovati u ovogodišnjem projektu iz banjalučke regije, Vukovićeva je ponovila da je za ovu godinu prijavljeno 2.300 djece iz svih gradova Srpske, ali da će na ljetovanje u Kumboru boraviti njih oko 1.800, uz oko 400 pratilaca.

"Na konkurs se prijavilo oko 20 odsto više djece nego što su naši kapaciteti. U toku je odabir djece prema kriterijumima konkursa", rekla je Vukovićeva novinarima.

Ona je dodala da će projekat trajati od 20. maja do 19. septembra i da će biti realizovan kroz 14 smjena.

Vukovićeva je podsjetila da su korisnici projekta djeca vrlo osjetljivih kategorija - djeca iz porodica u stanju socijalne potrebe, djeca sa smetnjama u razvoju, djeca iz strukturalno i funkcionalno poremećenih porodica i posebno nadarena djeca - pobjednici na takmičenjima koja organizuje Republički pedagoški zavod.

"Riječ je o vrlo heterogenoj grupi uzrasta od sedam do 15 godina, s tim da u posljednjim smjenama učestvuju lica starija od 17 godina koja nikad nisu bila u projektu i koja imaju teške hendikepe", dodala je Vukovićeva.

Javni fond za dječiju zaštitu Srpske četrnaestu godinu u kontinuitetu realizuje projekat posredstvom kojeg je na crnogorskom primorju ljetovalo više od 18.000 djece osjetljivih kategorija iz svih opština Srpske i više od 4.000 pratećeg osoblja.

Projekat "Socijalizacija djece Republike Srpske" u cijelosti finansira Javni fond za dječiju zaštitu Srpske, a u ovoj godini budžet za projekat povećan je sa 950.000 KM na milion KM.