Na jesen počinje rekonstrukcija banjalučkog "parkića"

22:43, 21.08.2017.
Thumbnail

Gradske vlasti Banjaluke planiraju veliku rekonstrukciju centra grada. Prvi radovi počinju na šetalištu kod Hrama Hrista Spasitelja, poznatijem kao "parkić".

Granitne ploče, nove klupe, česma i solarno drvo od Nove godine krasiće dio poznatog banjalučkog šetališta, poznatijeg kao “parkić”.

Rekonstrukcija pješačke zone u Ulici bana Milosavljevića počinje na jesen. Prvi čovjek Banjaluke kaže da je to samo prvi dio dugo planirane rekonstrukcije Gospodske ulice i da je grad za to izdvojio 450.000 KM.

"Ovo je samo mala zona koja će obuhvatiti ono što mi zovemo parkićem u Banjaluci. Znači, između Hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Milosavljeviću”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Planovi gradske uprave obuhvataju uži centar grada. Planira se rekonstrukcija od stare autobuske stanice, preko "Kraševog" parkinga i rupe u centru grada, pa do “parkića”. To će ipak morati sačekati neka bolja vremena.

Cijeli projekat je skup i iznosi oko devet miliona maraka. U gradskoj kasi nemaju taj iznos, pa su odlučili da rekonstrukciju odrade u dijelovima, kada im to budžet dozvoljava.

Da li će se poznato banjalučko šetalište odmah obnoviti ili u dijelovima, građanima nije bitno. Bitno im je, kažu, da se napokon nešto rješava. Vrijeme je da "parkić" zasija u novom ruhu.

Ovo su njihove reakcije:

“Krajnje je vrijeme da se to uradi. Vidite kako je to malo oštećeno. Ovo je ipak centar grada i treba da se sredi.”

“Uvijek je dobra promjena, to je normalno.”

Rekonstrukcija nije bila predviđena za ovu godinu, već je novac obezbjeđen kroz junski rebalans budžeta. U Gradskoj upravi se nadaju da nakon "parkića" neće morati dugo čekati na radove na ostalim dijelovima.