Na Havajima se oglasila sirena za nuklearni napad

08:28, 02.12.2017.
Thumbnail

Na Havajima se po prvi put od završetka Hladnog rata, oglasila sirena, čija je svrha da upozori turiste i građane na mogući nuklearni napad Sjeverne Koreje.

Zvaničnici za upravljanje vanrednim situacijama na Havajima saopštili su da su da je to prva američka država koja će vratiti sistem za upozorenje iz vremena Hladnog rata.

Sirene se oglasila na minut nakon uobičajnog testiranja upozorenja za opasnost od cunamija i drugih prirodnih katastrofa, na čiji su zvuk stanovnici Havaja navikli, prenosi AP.

"Vjerujemo da je imperativ da budemo spremni na svaku katastrofu,a u današnjem svijetu, to uključuje nuklearni napad", rekao je ove nedelje guverner Havaja Dejvid Idž.

Idž je rekao da će novi test obezbijediti da javnost zna šta treba da radi u slučaju neposrednog napada.

Ukoliko je raketa lansirana, stranovnici i turisti imaće manje od 20 minuta da pronađu utočište, saopštili su zvaničnici.

Testovi će se održavati prvog radnog dana svakog mjeseca.

Havaji nemaju više nuklearna skloništa, napominje američka agencija.

Brzo upozorenje ključno je za havajska ostrva, koje se nalaze 4.661 milja (oko 7.400 kilometara) od Sjeverne Koreje, upozorio je ranije Si-En-En.

"Pacifička komanda ima svega pet minuta da okarakteriše lansiranje rakete i u kom pravcu leti raketa, što znači da građani imaju oko 15 minuta da pronađu sklonište", rekao je ranije administrator Agencije Vern Mijagi.

Havaji su kritična ispostava američke vojske koja u toj državi posjeduje pomorske i vazduhoplovne baze, a komanda američke Pacifičke vojske ima sjedište na havajskom ostrvu Oaho.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu iz južne Pjongjang provincije, izjavio je komandant združenih snaga Južne Koreje.

Raketa je nakon 50 minuta leta pala u more nadomak Japana i nije prouzrokovala štetu.

To je prva raketa koju je Sjeverna Koreja lansirala od 15. septembra.

(b92)