Na dnu Ohridskog jezera praistorijsko naselje i potonuli brodići

10:27, 03.01.2012.
Thumbnail

Na dnu Ohridskog jezera, na potezu između Struge i sela Kališta, postoji podvodno praistorijsko naselje i nekoliko potonulih brodića iz Prvog svjetskog rata - tvrdi Milutin Sekulovski iz Ronilačkog kluba "Amfora" iz Ohrida.

"To su podvodne lokacije interesantne za ronjenje, a konfiguracija struškog dijela jezera je u vidu zaliva koji je dosta plitak", naglasio je Sekulovski za lokalne medije.

Prema njegovim riječima, još nedostaje pisana dokumentacija o podvodnim lokalitetima.

"Ono što se zna jeste da su dva potonula broda veća, dok su drugi tzv. barke za robu i nije riječ o klasičnim brodićima. Pretpostavlja se da su barke potopljene u vrijeme Prvog svjetskog rata kako ih se ne bi dokopalo stanovištvo. Interesantne su zbog toga što takvih objekata nema na drugim lokacijama u jezeru", dodao je Sekulovski.

On je rekao da postoji plan snimanja obale od poteza reke Sateske, pa sve do albanske granice na dubini od osam do 10 metara, budući da to do sada nije rađeno, a da li će to biti realizovano zavisiće od finansija.

Ohridsko jezero ubraja se u red većih evropskih jezera, a nalazi se u jugopadnom dijelu Makedonije i istočnom dijelu Albanije. Zauzima površinu od 358,2 kilometara kvadratna i pod zaštitom je Uneska.